Погледът на служебното правителство към региона на Саудитска Арабия и

...
Погледът на служебното правителство към региона на Саудитска Арабия и
Коментари Харесай

С привкус на Персия: В България може да се роди най-голямата млечна ферма на Балканите

Погледът на служебното държавно управление към района на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства може да докара до нова огромна инвестиция в България. Тя се отнася до взаимен план сред държавната млечна компания „ Ел Би Булгарикум “ и саудитска компания от хранително-вкусовата индустрия. Това стана ясно по време на следващото посещаване на двамата отраслови министри – на стопанската система и промишлеността и нововъведенията и растежа Никола Стоянов и Александър Пулев.

Идеята е да бъде направена обща инвестиция сред двете сдружения за създаване на млечна плантация в България

с капацитет тя да се трансформира в най-голямата в страната и района “, показва министър Стоянов.

Името на саудитската компания не се показва, само че икономическото ведомство добавя, че сега тя ръководи млечна плантация с по-големи мащаби от тези на целия бранш в България. Със стъпването си в България, компанията ще получи за първи път достъп до единния европейски пазар.

Целта е добитото мляко да се преработва напълно в България, а продуктите да са експортно насочени предпочитано за района на Персийския залив.

По плана за обща инвестиция към този момент е стартирала работата, като се чака и посещаване на представители на компанията в България за „ детайлизиране на параметри и разискване на съответните благоприятни условия “.

България има интерес от привличане на стратегически сътрудник, който ще ни даде опция да си върнем пазари, на които сме познати, само че сме изгубили през годините “, акцентира Стоянов.
Карго летище
Саудитска Арабия има интерес освен към хранително-вкусовата индустрия, а и към логистични вложения. Министерството на стопанската система и промишлеността осведоми, че страната има интерес към построяването на карго летище в България. От българска страна е отправено предложение то да бъде Хасково и даже е показан план за такава инвестиция там, само че е очебийно, че България има и други евентуални местоположения. Новината идва и едвам три месеца след оповестяването на директни авиолинии София – Рияд и Варна – Дамам.

Интересът към създаване на летище идва от държавния Национален фонд за индустриално развиване и логистика (NIDLP), който има за цел да трансформира страната във водещ промишлен и световен логистичен център. Техни представители по всяка възможност ще посетят България през първата половина на годината.
Интересът на Изток
Погледът на служебния кабинет на Изток и по-специално – към Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства – е реалност още след встъпването в служба на служебния кабинет. Както министър Стоянов, по този начин и Пулев, бяха посетители на района и неколкократно акцентират капацитета от вложения в България.

В изявление за Economic.bg от началото на ноември министър Стоянов изясни, че районът има интерес към България и дилемите пред двете страни сега съответстват.

В Саудитска Арабия стартират да индустриализират страната, до момента в който ние я реиндустриализираме “, разяснява тогава той и добави, че България е врата на арабските компании към Европейския съюз.

В края на октомври стана ясно, че България договаря и за хай-тек вложения от фонд с 400 милиарда $.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинСаудитска Арабия саудитски капиталов фонд нова инвестиция млечни артикули млечна индустрия летище Хасково Ел Би Булгарикум ПоследниНай-четениПолитика 12 С привкус на Персия: В България може да се роди най-голямата млечна плантация на Балканите Любопитно 28 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа Енергетика 124 Примката се стяга: Петролните доходи на Русия се стопиха до €640 млн. дневно Транспорт 216 Отново „ ремонт на ремонта “: София връща картите за една линия Компании 73972 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Енергетика 18869 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Компании 13093 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Пазари 6878 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец Всички новини14:50 Компании 12 Vivacom предлага iPhone 14 на едни от най-атрактивните цени на пазараОще от ПолитикаВиж всичкиДепутатите гласоподаваха ТЕЦ-ове да работят без ограничавания
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР