Поетът, издател, преводач Георги Борисов е носител на Наградата за

...
Поетът, издател, преводач Георги Борисов е носител на Наградата за
Коментари Харесай

Георги Борисов: Трудът на писателя е самотен, не си на сцената, а зад кулисите

Поетът, издател, преводач Георги Борисов е притежател на Наградата за модерна лирика „ Орфеев венец “ за 2021. Георги Борисов е посетител на " Артефир ". Гостът поема „ отговорност “ и за премията „ Христо Г. Данов “, получена тази година от издателство „ Факел Експрес “ за „ Творения “ на Велимир Хлебников. Поетът Георги Борисов издаде внушителен том със стихотворения и поеми „ Излизане от съня “. 

Поетът Георги Борисов получи премията „ Орфеев венец “ за високи достижения в актуалната лирика на церемонията по отриването на фестивала „ Пловдив чете “, която се организира на Античния спектакъл:

Орфеевият венец

 " Благодаря за тази премия и това самопризнание, което не всеки получава в точния момент и приживе. Има задоволително доста български поети, които го заслужават. Венецът малко прилича оня венец, открит преди години в тракийската могила Голяма косматка пред гробницата на Севт III. "

Колко стихосбирки водят до самопризнание

" Мисля, че 10. Аз не съм от плодовитите поети по няколко аргументи – имам задоволително работа като редактор и издател на непознати създатели (30 години съм редактирал сп. " Факел " ), и в този момент, когато настъпи карантината и се освободи малко време, видях какъв брой съм се изгубил, какъв брой стихотворения са отишли надалеч от печатниците... От друга страна, не е належащо човек да написа толкоз – постоянно съм се отнасял съмнително към поетите, които се отнасят към поезията като към прозаичност и като към специалност. Поезията е доста капризно изкуство, тя не всеки път те посещава, само че музата не трябва да се занемарява – като всяка жена. "

Наградата „ Христо Г. Данов “ на издателство „ Факел Експрес “ за „ Творения “ на Велимир Хлебников

 " Това е един том, който показва за първи път един от най-големите съветски поети на ХХ век. Аз го поставям наедно с Манделщам, Пастърнак и Цветаева, даже по-нависоко, тъй като от него са черпили тематики, облици и са се учили на стихотворно майсторство, изключително в региона на римата, където той е непостижим, на игрословици, на отношение към словото... Някои го назовават най-големият лиро-епически стихотворец дружно с Пушкин. У нас той не беше издаван единствен. Мой дълг беше да приготвя негов том, тъй като преди време в сп. " Факел " представяхме най-значителните творби и на десидентската литература, и на огромната съветска лирика и прозаичност. 

Единствен Хлебников не беше излязъл в обособен том – имах дълг към българския четец. В този том, с изключение на стихове, поеми, прозаически творби, белетристични публикации, драматургични пиеси в рими и без рими, писма, дневници, в превод на доста положителни наши преводачи – Кирил Кадийски, Бойко Ламбовски, Надя Попова, Иван Тотоманов (прозата), и моя благосклонност. Томът е завършен от огромния български художник Кирил Златков. Да споменем и съзнателния и извънредно акуратен труд на техническия редактор Мира Златарева, с която представляваме изд. " Факел Експрес ".

 Човек желае да показа първо насладата от откритието – и по това се познава огромният издател . Не съм единствен аз, който е подобен, само че не са доста такива издатели. Голяма част от издателите сега даже не викат редактори и коректори, с цел да не харчат пари... Аз не съм книготърговец, аз съм издател . "

За качеството на поезията, драматургията, литературната рецензия... за бастуна на Пенчо Славейков и за фантазията на Аристотел

" В момента ценностната система на българина е напълно объркана. Най-чистосърдечно – хора, които пишат, рисуват, не знаят кое е положително и кое неприятно, кое грозно, кое е хубаво. Липсва огромната оперативна рецензия, а не анонси, ревюта, " текстчета "... Това, че с помощта на Фейсбука станаха налични всевъзможни типове стихове, доста пречи. "  

За пред себе си и за пред Бога



" За мен Богът е Словото и Времето. Аз послужвам на Словото, на този Бог. Това е било единственото ми основание, пишейки лирика. Този Бог ти взема живота, само че ти дава удовлетворението от този живот . Отнема ти околните, лишава ти обикновените човешки наслаждения. Трудът на писателя е уединен, просто не си на сцената, а постоянно зад кулисите. "

Чуйте целия диалог в звуковия файл.

Снимки – Владислав Христов 

 Георги Борисов е роден на 17 юли 1950 година в София. Завършил е Френската езикова гимназия в София (1969) и Литературния институт " Максим Горки " в Москва (1974). Работил е като редактор във в. " Литературен фронт " (1976-1981) и зав. отдел " Документална и художествена литература " в " Профиздат " (1986-1989). От основаването на сп. " Факел " (1981) е негов заместник-главен редактор, а от 1990 година – основен редактор. Основател и шеф на издателствата " Факел " (1991-1995) и " Факел експрес " (1995).

Автор е на поетичните книги " По пладне някъде първоначално " (1977), " Оставете индивида " (1981), " Врати " (1986; 2004), " Пришълец " (1992), " Живият господ " (1997), " Картаген " (2000).

Превеждал е съветски, френски и американски поети. Негови стихове са включвани в съвсем всички представителни антологии на българската лирика в Съединени американски щати, Англия, Германия, Русия и други Участник в редица интернационалните литературни срещи и фестивали, измежду които " Интерлит `82 " (Кьолн, Германия), общоевропейската писателска среща " Литературен експрес 2000 ", Международните поетични празници в Струга (2003), Дунавската конференция за изкуство и просвета (2003). Носител е на премията " Владимир Башев " за най-хубава първа стихосбирка (1977), на литературната премия за лирика на в. " Труд " (1999) и на премията " Иван Николов " за най-хубава поетична книга (2001). От 2004 година е член на българския ПЕН клуб.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР