Подполковникът от Националната служба за охрана Борис Иванов, който преди

...
Подполковникът от Националната служба за охрана Борис Иванов, който преди
Коментари Харесай

Офицерът от НСО, обвинен за убийство на Станка Марангозова, се прибра вкъщи

Подполковникът от Националната работа за защита Борис Иванов, който преди една година беше задържан и упрекнат, че е провел убийството на брокерката Станка Марангозова, се прибра у дома.
Военно-апелативният съд промени мярката му за неотклонение в „ домакински арест “ и определението му е дефинитивно, оповестява „ Лекс “. Съдът е решил, че задържането под стража не може да продължава повече, защото няма заплаха Иванов да въздейства на очевидци и най-тежката мярка би се трансформирала към този момент в авансово наказване, откакто внасянето на делото в съда се бави.
Още при започване на следствието от прокуратурата оповестиха, че офицерът Иванов членувал в масонска ложа и по този начин поддържал контакти с магистрати и политици. Според проверяващите точно подполковникът от НСО е имал водеща роля в незаконната група, виновна за убийството на Марангозова.
На 10 октомври 2019 година банкерката беше убита в колата си в столичния кв. „ Младост “ от моторист, който беше скрил револвера в букет с изкуствени бели рози. Поръчката за убийството пристигнала от Иво Масларов, който имал неуредени финансови връзки с Марангозова и е разгласен за търсене.



Борис Иванов пък беше арестуван дружно със посочения за причинител на убийството Петър Костов и съучастника им Венцислав, който по-късно реши да свидетелства против тях.
Подполковникът разпределял дилемите сред участниците в групата, обяснявал детайлите, като той е приел и поръчката за убийството. В колата му било открито устройство за следене и подслушване. Масларов пък предал записка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата.
Именно поради разкриването на служителя от НСО като главен участник в организирането на убийството, основният прокурор Иван Гешев сподели, че към този момент няма доверие в службата за защита и за сигурността му започнаха да се грижат от Бюрото по отбрана.
Борис Иванов остана година в ареста и едвам преди две седмици Софийският боен съд размени най-тежката мярка с „ домакински арест “. Той апелира, тъй като искаше да остане на независимост единствено против „ подписка “, а прокуратурата пък настоя за задържане под стража, тъй като оптималният период за задържане не е изминал.
Военно-апелативните съдии взеха решение, че за водещото присъединяване на Иванов в групата са събрани разнообразни доказателства, в това число и от обясненията на посочения за причинител на убийството Петър Костов. Освен това някогашният чиновник на НСО можел да се укрие, защото имал доста контакти, а и поръчителят бил още на независимост. Според решаващия съд обаче няма заплаха Иванов да извърши закононарушение, защото са разпитани останалите двама обвинени и всички вероятни очевидци по отношение на обвиняването за ликвидиране.
„ От материалите е видно, че следствието продължава за закононарушения, които касаят активността на всевъзможни други лица, само че не и тази на Борис Иванов, и в които той явно няма присъединяване “, се споделя в определението на съда. В него военните магистрати припомнят, че въпреки да не е изминал оптимално допустимият период за задържане в досъдебното произвеждане, това не значи, че Иванов би трябвало безусловно да бъде в ареста до края му, а мярката за неотклонение не е прийом за събиране на доказателства.
„ Мярката за неотклонение „ Задържане под стража “ не е и тип наказване, с цел да се ползва във връзка с лица, които не са наказани с влезнала в действие присъда “, се споделя още в определението. В него съдиите акцентират, че делото не е импортирано в съда в рационален период, с което са лимитирани и правата на Иванов. Докато е под „ домакински арест “ обаче, той ще бъде наблюдаван и с електронна гривна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР