Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската

...
Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската
Коментари Харесай

Руската църква: Томосът за украинската автокефалия е без канонична сила

„ Подписването на томоса за разколниците в Украйна дефинитивно откъсна Вселенската патриаршия от международното православие “, съобщи пред ТАСС през днешния ден прессекретарят на патриарха на Руската православна черква, духовник Александър Волков.

 © Българска телеграфна агенция
„ Патриарх Вартоломей дефинитивно се откъсна от международното православие, тръгвайки по пътя на разкола “, сподели той, разяснявайки подписания през днешния ден от Вартоломей в Истанбул томос за автокефалия на новосъздадената обединена православна черква в Украйна.

Според прессекретаря на съветския патриарх Кирил „ подписването на томоса е незначително от канонична позиция и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали през днешния ден своята духовна капитулация “.

 Патриарх Вартоломей подписа за автокефалия на украинската черква Патриарх Вартоломей подписа за автокефалия на украинската черква
Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул през днешния ден томоса (декрета) за автокефалия на православната черква на Украйна, съобщи Асошиейтед прес. С...

По същия метод се изрази и ръководителят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. " Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и персонални упоритости. Той е подписан в нарушаване на каноните и по тази причина няма никаква канонична мощ ", писа Легойда в своя блог в " Телеграм ".

Той подсети, че доближава един от основните християнски празници, насладата от срещата с който не може да бъде отнета от никакви политически сили.

" Както и да се пробват някои украински политици благодарение на истанбулския патриарх да лишават Рождество Христово (което в Русия и Украйна се отбелязва по остарял жанр на 7 януари - б.р.) от милионите вярващи в Украйна, то въпреки всичко ще настъпи ", означи Легойда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР