Подобно на всички пълнолетни севернокорейци, Сон Ун-пьол носи значки с

...
Подобно на всички пълнолетни севернокорейци, Сон Ун-пьол носи значки с
Коментари Харесай

Истинската революция в Северна Корея е зараждането на консуматорска култура

Подобно на всички пълнолетни севернокорейци, Сон Ун-пьол носи значки с ликовете на дядото и и на бащата на държавния началник Ким Чен-ун, акуратно забодени на левия ѝ ревер, над сърцето. На десния обаче свети брошка от елмаз и злато.

Сон, която е шеф на държавен супермаркет с фризери, цялостни със свинско и говеждо месо, и лавици с млечни артикули, хлебни произведения и консерви, е част от смяната на парадигмата в Северна Корея. Три генерации след началото на ръководството на династията Ким пазарите процъфтяват и консуматорската просвета пуска корени. От 120-те типа марков сладолед " May Day Stadium " до необятно публикуваното заплащане на сметките с карти: налице е смяна, която очевидно и необратимо трансформира страната.

Ким може и да сграбчи вниманието през последните седмици със опасността си да изстреля ракети покрай американския остров Гуам, само че двувекторната политика, негова запазена марка, се е съсредоточила върху развиването както на нуклеарните оръжия, по този начин и на стопанската система. Само че сходно на нуклеарните оръжия, една по-консуматорска стопанска система е рисковано начинение.

Изправена пред още повече интернационалните наказания и наводнена от китайски артикули (фактори, които генерират голям търговски дисбаланс), е допустимо севернокорейската стопанска система да е в балон, който скоро може да се спука. Цените на вносния бензин скочиха с над 200% за по-малко от шест месеца, откри АП. Богатството, донесено от новите пазари, върви ръка за ръка с политическа неустойчивост.

Лозунгът на Ким Чен-ун за " редом развиване " - оръжия и масло, по този начин да се каже - отразява една неизбежна действителност на неговото време. През 90-те години на 20-и век, разтърсена от наводнения, апетит и разпадането на Съветския съюз, Северна Корея към този момент не е в положение да задоволи най-основните потребности на своите жители. Севернокорейците се връщат към бартерната търговия, която преля в днешната пазарна стопанска система.

Животът в селските региони към момента е белязан от доста повече компликации и оскъдност, в сравнение с в градовете. В огромна част от страната обаче, изненадващо, се усеща раздвижване, съвсем същински взрив. Севернокорейските фабрики придават нов приоритет на

производството на повече и по-добри артикули за бита.

Техните ръководители в това време разполагат с повече независимост да вземат решение какво да създават, какъв брой да заплащат на служащите и по какъв начин да основават преференциални партньорства.

По пътните артерии в безусловно всеки град, улични търговци, нормално със загрубели от вятъра и слънцето черти, продават плодове, зеленчуци и други храни. В специфични магазини, най-новият модел смарт телефон " Пхенян " се продава за 200 $, с приложения като известното " Boy General " - ролева игра, която коства 2 $. Водещата пивоварна в севернокорейската столица, Taedonggang, напълно неотдавна добави осми тип бира към своята индустриална линия.

Въпреки все по-затягащите се наказания задгранични артикули към момента са налични. Кен с кафе Pokka от Япония коства към 80 цента. За да си купи човек автомобил Mercedes-Benz Viano, може да са му нужни някои връзки, само че задачата е допустима - против 63 000 $.

 Истинската гражданска война в Северна Корея е зараждането на консуматорска просвета
© Associated Press

Някои биещи на очи прояви на комерсиалност остават табу. В Пхенян, град с население от към 3 милиона души, има единствено три билборда, а по малкия екран и във вестниците няма никакви реклами. На магазините обаче са дадени указания да бъдат по-благосклонни към потребителите.

" Първо, магазинът бе отворен от 10 ч. до 18 ч. ", споделя Сон. " През 2015 година обаче нашият безценен и многоуважаван маршал Ким Чен-ун направи по този начин, че ние да служим от 10 ч. до 20 ч., с цел да могат хората да прибягват до услугите ни и късно вечер, защото доста работещи хора постоянно пазарят след работа. "

Масова процедура е магазините да оферират промоцията " купи две - вземи едно гратис ". Вътре може да бъдат видени рекламни афиши за медикаменти или спортни питиета и клиентите имат алтернатива да се снабдят с " карти за преданост ", с цел да получават отстъпки.

" В днешната Северна Корея има засилваща се конкуренция сред самите домашни компании, които се пробват да притеглят клиенти и да наложат уважавани марки ", сподели Майкъл Спейвър, канадски бизнесмен, който е един от малцината западняци, срещали се в миналото с Ким Чен-ун. Спейвър назовава това " брилянтна тактика ".

Наблягането на потребителските артикули локално произвеждане частично е

опит за опълчване на гравитационното привличане на Китай.

Почти цялата севернокорейска търговия и импорт на гориво идва от огромния комшия. Стокообменът на Северна Корея с Китай е достигнал 2 милиарда $ единствено през първите пет месеца на годината. Ограничаването на търговията с Пекин би било пагубно за Пхенян. Севернокорейските водачи, в това число самият Ким Чен-ун, oбаче се боят какво може да се случи, в случай че стокообменът продължи или даже стане още по-голям.

Северна Корея внася доста повече от Китай, в сравнение с изнася за него, по-специално поради енергийните си потребности. Този дисбаланс се усили мощно тази година, когато Китай понижи вноса от Северна Корея. Новите наказания на Организация на обединените нации ще свият още повече приходите на Пхенян от експорт.

 Истинската гражданска война в Северна Корея е зараждането на консуматорска просвета
© Associated Press

Това може да докара до недостиг на артикули и инфлация. Някъде през април, съгласно данни, събрани от АП, цените на бензина са поели стремглаво нагоре. Много бензиностанции затворили или лимитирали продажбите.
Икономистът от Georgetown University Уилям Браун сподели, че цената на ориза също се е повишила с близо 20% през юли по отношение на май. Той е пресметнал, че всеки месец от Северна Корея изтичат 200 милиона $ задгранична валута. " Възможно е това да е най-голямата опасност за стабилността на режима в кратковременен проект ", съобщи Браун, като в това време обърна внимание, че Северна Корея постоянно намира способи да се измъкне от стопански проблеми.

Стоките и комерсиалните благоприятни условия, които се изсипват от другата страна на китайската граница, подтикват и увеличението на печелившите предприятия - нещо, което носи обилни финансови облаги за хора с положителни връзки и, най-малко първоначално, за елита на режима.

Същите тези благоприятни условия обаче разшириха пропастта сред имащите - тези, които извличат непропорционално огромна изгода от новата стопанска система - и надалеч по-голямата група на нямащите,

множеството от които живеят отвън Пхенян и неговото нереално благоденствие.

Режимът не е кьорав за протичащото се. Кан Чхол-мин, откривател от Economics Institute of the Academy of Social Science, сподели, че Северна Корея се пробва да създава повече и по-качествени артикули, с цел да завоюва още веднъж потребителите за държавните компании.

" Броят на хората, разчитащи на държавни търговски мрежи, се усилва ", сподели той пред малкия екран на АП. Голям брой външни специалисти обаче считат, че държавните предприятия и аграрни стопанства са прекомерно неефективни, с цел да оферират задоволително артикули и услуги без помощта на пазарите и частния бранш.

В последна сметка икономическото бъдеще на Северна Корея може да зависи от магазини като новия Miniso. Това е интернационална марка, продаваща на преференциални цени тук-там като Хонконг, Токио и Сидни артикули като туристически раници и потребителска електроника. Нейният магазин в Пхенян отвори едвам през април. Той е най-модерният в града. Магазинът също така е смесено сдружение - с Китай.

*бел. на АП: Ерик Талмадж е единственият американски публицист, който постоянно получава позволение да работи в Северна Корея. Той е началник на бюрото на АП в Пхенян от 2013 година./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР