Подобно на много други успешни бизнес проекти, литовската стартъп-компания Vinted

...
Подобно на много други успешни бизнес проекти, литовската стартъп-компания Vinted
Коментари Харесай

Жена тръгна да се мести в ново жилище и така спечели милион

Подобно на доста други сполучливи бизнес планове, литовската стартъп-компания Vinted поражда инцидентно. Съоснователката на компанията Милда Миткуте се местела в ново жилище и открила, че има прекомерно доста облекла, с цел да вземе всичките със себе си.

Приятелят ѝ Юстас Янаускас основал интернет-сайт, с цел да ѝ помогне да се освободи от ненужните движимости. Това и поставя началото на Vinted.

Днес, 11 години по-късно, компанията е един от най-големите в света онлайн пазари за облекла втора ръка: на основаната от литовците платформа са регистрирани 25 милиона консуматори от 11 европейски страни. Повечето от тях живеят във Франция, Белгия, Испания или Германия.

Във Федералната република уебсайтът, на който можеш да продаваш или купуваш използвани облекла и аксесоари, без да ти се постанова да напускаш дома, е прочут като Kleiderkreisel.

Само до преди три години, през 2016, литовската стартъп-компания била пред банкрут: в сметката ѝ имало единствено 12 милиона евро. Именно тогава един от вложителите се обърнал за помощ към Томас Плантенга, който преди време е взел участие в основаването на нидерландската платформа за онлайн разгласи OLX.

Преминавайки към Vinted, Платенга коренно трансформирал бизнес модела на компанията, понижил работните места и наложил отпадането на наложителните преди този момент такси за услугите.

Стратегията се оказва ефикасна - продажбите на Vinted почнали стремглаво да нарастват, а вложителите все по-активно да влагат средства в развиването на компанията.

През тази есен капиталът на компанията се усили с още 128 милиона евро, а главен вложител стана американският фонд Lightspeed Venture Partners от Силициевата котловина. Така общата стойност на Vinted надвиши един милиард $, което е връх за литовска софтуерна компания

Трябва да се означи, че Vinted напълно не е единственият онлайн магазин, профилиран в продажбата на използвани облекла. Купувачите на този тип облекло от година на година стават от ден на ден, което ненапълно е обвързвано с смяната в мисленето на хората, почнали да обръщат повече внимание на екологията.

По данни на компанията Thredup, която се занимава с онлайн-продажбите на артикули от известни марки, както и на аналитичната компания Global Data, в напълно близко бъдеще търговията с облекла втора употреба ще измести по известност всеобщите артикули.

И в случай че през 2018-а размерът на пазара на използвани облекла е бил 24 милиарда, през 2028-а година се чака да доближи 64 милиарда $. Що се отнася до пазара на нови облекла, прогнозите са за растеж от 35 на 44 милиарда $.

И вторият по величина световен ритейлър на облекла H&M не остава настрана от общата наклонност: сега компанията тества даването на облекла чартърен. Американските съперници на H&M - Banana Republic и Urban Outfitters, към този момент дават такива услуги на своите клиенти. H&M е и притежател на контролния пакет акции на шведската интернет-платформа Sellpy, където също се оферират използвани артикули.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР