Подобно на COVID-19, коклюшът и ваксината срещу него също попаднаха

...
Подобно на COVID-19, коклюшът и ваксината срещу него също попаднаха
Коментари Харесай

Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?

Подобно на COVID-19, коклюшът и имунизацията против него също попаднаха в огромна дезинформационна вълна.

Кой лъже и какви са обстоятелствата?

Заедно с растежа на инфектирани с коклюш у нас през последните дни, лавинообразно порастват и тайните теории за болестта. Сред тях – че " още веднъж ни пръскат с вируси ". Или даже, че протичащото се е поради пустинния прахуляк от Сахара във въздуха.

Най-много обаче са погрешните изказвания, свързани с имунизацията против коклюш. В обществените мрежи нейната сигурност се слага под подозрение. Научните данни обаче са безапелационни - няма място за терзание.

По думите на шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания Ива Христова, с цел да се пусне в продажба една ваксина, тя е предходна през серия от изпитвания.

" Лицензираните ваксини, с които разполагаме, са минали доста щателна инспекция. Първо са тествани на лабораторни животни, с цел да се потвърди нейната имуногенност и сигурност. След това на дребна и по-голяма група хора “, изясни тя.

Според специалистът по сигурност на имунизациите Аспарух Илиев това е потвърдено най-ефективният метод за предотвратяване от инфекции, съобщи bTV.

" Просто това е следващото заболяване, за което има ваксина и е доста комфортно още веднъж да се приказва, че имунизациите не са ефикасни, че са рискови, че има чипове “, добави той.

Ива Христова акцентира, че имунизациите за коклюш са извънредно щадящи:

" Тези ваксини даже не съдържат цяла бактериална клетка. А единствено някои от главните имуногени и протеини, против които е ориентиран имунният отговор. Понасят се доста добре, с минимално странични реакции, свързани главно в мястото на използване на имунизацията “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР