Подкрепата за независимостта на Шотландия продължава да намалява в страната.

...
Подкрепата за независимостта на Шотландия продължава да намалява в страната.
Коментари Харесай

По-малко от половината шотландци вече искат независимост

Подкрепата за независимостта на Шотландия продължава да понижава в страната. Това демонстрират резултатите от проучване на YouGov за Sky News. То бе извършено онлайн през уикенда измежду над 1000 запитани. 

46% от запитаните поддържат излизане от Обединеното кралство в съпоставяне с 54%, които желаят да останат част от съюза.

Подкрепата се оказва още по-ниска , когато в статистиката се включат и далите отговор с " не знам " -  тогава едвам 39% поддържат независимостта, а 47% са срещу.

Резултатите демонстрират, че поддръжката за водещата задача на ръководещата Шотландската национална партия трайно е спаднала спрямо предишния месец, когато изследване на социологическите изследвания сподели, че 50% поддържат напускането на Обединеното кралство.

Проучването също по този начин разкри, че без значение от мнението им за независимостта, 52% от обществеността има вяра, че Шотландия към момента ще бъде част от Обединеното кралство след 10 години.

Допитването идва в миг, когато стартира гласуването за за избор на правоприемник на първи министър на Шотландия. Днес се организира лидерски спор, на който тримата претенденти Хумза Юсаф, Кейт Форбс и Аш Регън дават отговор на значими въпроси. Тримата към този момент дадоха обещание да продължат битката за самостоятелност. 
 Британският висш съд отряза Шотландия за нов референдум за самостоятелност
Британският висш съд отряза Шотландия за нов референдум за самостоятелност

Решението на съда е разочароващо за националистите

Припомняме, че през ноември предходната година Върховният съд на Англия постанови, че шотландското държавно управление не може да организира втори референдум за самостоятелност без утвърждението на английския парламент.

Решението беше мощен удар против очакванията на националистите да проведат гласоподаване следващата година.

През 2014 година шотландците отхвърлиха прекратяването на над 300-годишния съюз с Англия с резултат 55% против 45%. Активистите за самостоятелност обаче оспориха гласуването две години по-късно с претекста, че излизането на Англия от Европейския съюз, на което болшинството шотландски гласоподаватели се опълчиха, трансформира значително събитията.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, водач на подкрепящата независимостта Шотландска национална партия (ШНП), разгласи предходната година, че има намерение да организира референдум за самостоятелност на 19 октомври 2023 година, само че той би трябвало да бъде легален и интернационално приет.
 Никола Стърджън: В Шотландия ще се организира референдум за самостоятелност следващата година
Никола Стърджън: В Шотландия ще се организира референдум за самостоятелност следващата година

Във вторник Върховният съд се заема с въпроса

Британското държавно управление в Лондон обаче съобщи, че няма да даде позволение за нов плебисцит, акцентирайки, че това би трябвало да е събитие, което се случва един път на потомство. 

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 година, който сътвори шотландския парламент и му трансферира някои пълномощия от Уестминстър, всички въпроси, свързани със Съюза на кралствата Шотландия и Англия, са на Народното събрание на Англия. Съдът заключи, че всеки референдум, бил той и съвещателен, ще бъде непокътнат въпрос.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР