Подходът трябва да бъде много внимателен и балансиран, защото този,

...
Подходът трябва да бъде много внимателен и балансиран, защото този,
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия: Не може да направим главния прокурор един фигурант - ще е вредно за интересите на държавата

Подходът би трябвало да бъде доста деликатен и уравновесен, тъй като този, който предлага промени в Конституцията, би трябвало да си обезпечи оптимално болшинство. Това нещо аз го намирам за допустимо, стига да се концентрираме върху няколко точни и ясни пункта, които да показват точна и ясна политическа воля на нормотвореца, съобщи в студиото на " Още от деня " някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков.

" Днес бяхме поканени специалисти да присъстваме в комисията, само че ние не разполагаме с някакви съответни текстове, а единствено с някакви нахвърляни хрумвания. Очевидно за текстове ще стане дума есента, когато се стартира да се работи по-сериозно ", сподели той.

По думите му, противоконституционни са концепциите за понижаване или увеличение на мандати на конституционно открити институции, а също по този начин и това делене на прокурорски и съдийски съвет - това е невероятно при настоящата Конституция и без Велико Народно заседание.

" Ако някой смята, че ще го направи и Конституционният съд ще си затвори очите за това нещо, аз считам, че няма да стане ", сподели Ненков.

Той разяснява, че в правосъдната власт има два " препъни-камъка ", които спъват развиването. Едното е несъразмерната натовареност на основния прокурор с функционалността да упражнява контрол и да дава методически инструкции на всички прокурори. Но основният прокурор не може да бъде лишен от пълномощието, да следи прокурорската активност, до каква степен има несъгласия в тази активност и да издава инструкции, които ще излязат отвън рамките на ведомството по приложението на закона по отношение на тази активност.

" Ние не може да създадем основния прокурор един фигурант. Това ще бъде нездравословно за ползите на страната ", сподели Ненков.

Бившият парламентарен арбитър изясни за какво съгласно него служебният кабинет е нездравословен по принцип:

" Президентът би трябвало да е обединител на нацията и не би трябвало да показва ясно своите пристрастия, а служебните кабинети действаха, малко или доста, в интерес на една или друга политическа мощ. Това би било в действие и за кабинета в оставка, само че въпреки всичко въпросът е да се лимитират опциите за влияние върху изборния развой. "

По отношение дебатите към смяната на националния празник на България, Ненков напомни, че има една трета дата, която съгласно него е най-българската и това е 6 септември, на нея сме се съединили и сме го създали обратно на волята на огромните европейски страни.

" Трети март би трябвало да бъде повече празник на Сърбия, на Румъния, на Черна гора, тъй като със Санстефанския контракт се признава цялостната самостоятелност на тези страни, а се приема, че България ще бъде едно васално на Турция княжество, че князът ще се утвърждава от турския султан и България ще заплаща налог на турската империя. "

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР