Подготвят модернизиране и обновяване на Националната телефонна линия за деца

...
Подготвят модернизиране и обновяване на Националната телефонна линия за деца
Коментари Харесай

Правят мобилно приложение към телефона за деца, пострадали от насилие

Подготвят модернизиране и възобновяване на Националната телефонна линия за деца 116 111 посредством създаване на мобилно приложение с алтернатива за подаване на сигнал.

Това стана ясно след съвещание на работната група " Превенция на насилието и злоупотребата с деца " към Националния съвет на протекция на детето, оповестиха от Министерския съвет.

На съвещанието бяха набелязани нови задания, свързани с актуализирането на координационния механизъм за взаимоотношение при работа в случаи на деца, жертви или в риск от принуждение и за взаимоотношение при спешна намеса. Участници в срещата бяха чиновници на Държавната организация за протекция на детето, специалисти от разнообразни министерства, организации, неправителствени организации и други.

За предварителна защита на насилието над и от деца ще бъде поддържана интегрирана база данни за случаи на деца, жертви и причинители на принуждение. Ще бъдат прегледани наличните системи за поддържане на база данни за деца, жертви на принуждение и деца, причинители на принуждение. В базата данни ще събират и проучват информация за случаите на самоубийства измежду децата и проучване на аргументите за тях.

Предвижда се модернизиране и възобновяване на Националната телефонна линия за деца 116 111 посредством създаване на мобилно приложение с алтернатива за подаване на сигнал. Предстои да бъдат създадени критерии и знаци за оценка на работата по случаите на принуждение над деца. Експертите желаеха учените да проучват проблемите на насилието, обвързвано с деца. Очаква се да има и национално изследване на насилието над деца в страната от УНИЦЕФ.

На срещата е упоменато и за актуализиране методологиите за инспекция при случаи на принуждение или недобри условия на живот. Към тях се планува повишение информираността на децата и родителите, развиване на стратегии за положително родителство. Тези ограничения ще бъдат осъществени от общини, читалища, неправителствени организации (НПО). Планират и стратегии за работа с деца в детски градини и учебни заведения за повишение на знанията им за насилието, които ще се вършат от Министерството на образованието и науката.

Министерството на здравеопазването би трябвало да подкрепи патронажните грижи за деца до 3 години, като ефикасен механизъм за промоция на психологичното здраве на бебето и дребното дете и идентифициране на деца в риск от принуждение и неглижиране.

Предвиждат се и ограничения за ефикасна предварителна защита на ранните бракове и ранните раждания при децата. С тези действия пилотно ще се заемат семейно-консултативните центрове в Шумен и Монтана.

В края на срещата беше показана и книга за деца и младежи - " Никой няма право да те наранява ", която е издадена от Фондация " Лумос ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР