Подготовката за декемврийските празници започна. Пазарите са пълни с продукти,

...
Подготовката за декемврийските празници започна. Пазарите са пълни с продукти,
Коментари Харесай

Много хранителни продукти са непосилни за пенсионерите в Албания

„ Подготовката за декемврийските празници стартира. Пазарите са цялостни с артикули, само че жителите са понижили покупките поради високите цени “, предава Ортенса Будлаот Euronews Албания.

„ Купих кюфтета за 400 леки кг. Това е извънредно, закононарушение по отношение на пенсионерите “, оплаква се възрастен мъж. „ Месото, сиренето, млякото и хлябът нарастнаха. “

Пенсията не е задоволителна, само че какво можем да създадем? Какво мога да си купя със 17 000 леки пенсия? Бонусът също не ми оказва помощ.

Експерти настояват, че търговците вършат злоупотреби с цените по празниците. И тази година държавното управление е планувало бонуси за някои групи.

„ Въпреки че са били отпуснати средства за избрани категории хора от държавното управление, цените от главната потребителска кошница остават високи. Една от главните аргументи са злоупотребите от страна на търговците “, твърди икономистът Ериола Хока.

Храните в Албания са поскъпнали с към 7% по отношение на същия интервал на предходната година. Инфлацията през ноември се е повишила с 3.9 на 100.

„ Нямам пари да си купя пуйка. Тя коства 10 000 леки, от кое място да ги намеря? За нас пуйките станаха като неразрешената ябълка “, оплакват се потребителите.

Сред най-засегнатите от високите цени са възрастните хора, които срещат компликации при пазаруването на съществени артикули. Вместо да понижат цените за празниците обаче, търговците ги подвигат. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР