Подготовката на изборите върви нормално, няма неразрешими проблеми. Важно е

...
Подготовката на изборите върви нормално, няма неразрешими проблеми. Важно е
Коментари Харесай

ЦИК: Над 30 000 са кандидатите за общински съветници

Подготовката на изборите върви обикновено, няма неразрешими проблеми. Важно е да напомним на гласоподавателите,че на 14 октомври изтичат два значими периода. Това съобщи Росица Матева от ЦИК по време на брифинг на Комисията.

„ Единият е за това лицата с регистриран друг от непрекъснатия си адрес в друго обитаемо място преди 28 април 2023 година и желаят да гласоподават по този сегашен адрес, би трябвало да подадат заявление до 14 октомври до общинската администрация по сегашния си адрес и ще бъдат заличени от описите по непрекъснат адрес. Ако се върнат на непрекъснатия си адрес в деня на изборите, те няма да могат да гласоподават там, в случай че са подали заявление за гласоподаване по сегашен адрес ”, посочи тя.

„ Другият – лицата с увреждания подават заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия до 14-ти октомври. Имат и още една опция след приключването на този период – до 23-ти октомври могат да се включат в листата за гласоподаване с такава кутия единствено в случай че към този момент има формирана преносима изборна комисия.  Към заявката няма потребност да се ползват ТЕЛК или други документи, доказващи, че болестта попречва естественото гласоподаване в изборното помещение ”, добави още Матева.

9080 са секциите с машинно гласоподаване с повече от 300 гласоподаватели по лист. Към днешна дата формираните секции са 11 862.

„ Миналата седмица ЦИК одобри решението, с което дефинира изискванията за видеонаблюдението. Не се разграничава изключително с решението от втори април ”, сподели още тя.

„ До 21 октомври се записват социологическите организации. Имаме към този момент единствено пет организации като наблюдаващи. ЦИК приканва да се съблюдава законът от претендентите и от медиите ”, добави Матева.

На интернет страницата на ЦИК още веднъж е дейна графа „ Кандидатски листи ”, където може да се поверят всички регистрирани претенденти във всички общини.

30231 са регистрирани претенденти за общински съветници към днешна дата, а предходната година са били 29 433. От тях мъже са 20107, дами – 10 114, непознати жители от страни от Европейски Съюз – 10. За кметове на общини - 1353, кметове на кметства – 6924. Кметове на региони – 445 претенденти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР