Подготовка на лозите за зимата – всичко от което се

...
Подготовка на лозите за зимата – всичко от което се
Коментари Харесай

Подготовка на лозите за зимата – всичко от което се нуждаете

Подготовка на лозите за зимата – всичко от което се нуждаете. За да получите богата годишна продукция от грозде , е значимо да се грижите за лозите. Всички знаем, че здравето на едно растение се дефинира от качеството, добива и усета на плодовете.

Тъй като това е топлолюбива просвета, подготовката на гроздето за зимата е от решаващо значение. Есенната грижа включва подкастряне, покриване (при нужда) и профилактика на заболяванията. Нека в този момент да поговорим за това по-подробно.

Есенна резитба на лозата – по какъв начин да действаме вярно?

През есента се подрязват най-вече винените сортове грозде. Чрез есенната резитба лозите се развиват и цъфтят по-рано и узряването не се забавя. Самата резитба прави лозите по-устойчиви на разнообразни болести. Също по този начин способства за повишение на добивите.

Резитбата може да стартира, откакто всички листа са паднали от лозата. Няма потребност да бързате с рязането, през есента към момента може да се трансферират субстанции за предпазване от листата към остарялата дървесина и кореновата система.

Този развой е значим за сполучливото зимуване и хранене след събуждането на пъпките. Сухото време (без превалявания, сняг, мъгла) с температура малко под нулата (около -2 °C) е оптимално за подкастряне. А какво тъкмо би трябвало да подрежем?

Степента на подкастряне може да варира. При по-слаба резитба ще получим повече гроздове, само че ще е дребно с по-ниско качество на зърната. От друга страна, колкото повече остаряла дървесина оставим на храста, толкоз по-добре ще издържи зимните студове. Някои трапезни сортове, както и склонните към окапване изискват оставянето на по-зрели леторасти.

Във всеки случай се предлага санитарна резитба на лозата през есента . Необходимо е изцяло да изрежете лозите, когато са:

  • заболели,
  • счупени,
  • доста тънки (под 5 мм в диаметър)
  • къси.

Те единствено сгъстяват растението и го вършат уязвимо за заболявания. Ако сте нов в лозарството, значимо е да разберете, че лозите дават плодове върху едногодишните леторасти. Какво значи това?

През пролетта пъпката пониква и се трансформира в нов летораст, който до края на вегетационния интервал трансформира цвета си от зелен до кафяв. В този миг се смята за годишен напредък. Следващата пролет цветовете (които се трансформират в плодове) ще се появят от някои от пъпките на едногодишият летораст. Но от пъпките на по-старите лози ще порастват единствено листа или издънки.

Повишен рандеман – подготовка на лозите за зимата

Основната цел на подрязването е да се усили оптимално количеството годишна дървесина на всяка лоза. И то без да се предизвиква растението да създава прекалено много клъстери, които може да нямат задоволително сила, с цел да ги произведат. Оставена без никаква грижа, лозата израства в гъста маса от най-вече по-стара дървесина с релативно малко плодни издънки всяка година.

Плътният напредък води до неприятна циркулация на въздуха. А това предизвиква развиването на гъбични болести. Ето за какво е добре преди всяка зима да премахнете 70 до 90% от растежа от миналата година.

Създаване на комфортна форма

Втората цел на резитбата на лозата е да се сътвори конструкция, която улеснява лесната жътва и подхожда на формата на перголата, върху която пораства гроздето. Стремете се да създадете подредена система от отмерено ситуирани лози, напомнящи клони на дърво.

Има доста благоприятни условия за оформяне, само че множеството лозя употребяват система от един главен дънер с два или четири съществени клона. Страничните лози се огъват под ъгъл от 90 градуса. Всяка зима непотребните лози се подрязват назад до главния дънер и клони, с цел да се поддържа структурата.

Характеристики на подрязването според от възрастта на лозата

За подкастряне на обрасли остарели лози имате потребност от лозарски ножици и малко трионче. Но най-често имате потребност единствено от лозарски ножици, с които да премахнете годишният напредък. Как да режем лозата?

Резитба на лозе след първата година

Тази резитба е подобаваща за младите насаждения. Ако лозата има повече от едно отклонение, изберете най-силния клон и отрежете останалите наедно с главния дънер.

Скъсете определения клон с 2-3 пъпки над мястото, където е почнала да пораства предходната пролет от главния дънер. Това предизвиква избухлив напредък през идващата пролет.

Година втора

Следващата есен отрежете основния дънер на няколко см под първата хоризонтална опора на перголата. През пролетта би трябвало да поникнат няколко летораста от пъпките под среза, изработен през зимата. Докато пораства, завържете по един летораст към всяка опора на решетката (като изберете най-силните реснички) и отстранете останалите.

От третата година и по-късно – подготовка на лозите за зимата

Всяка есен разреждайте леторастите, растящи на всеки непряк клон, вързан за подпората, тъй че да има единствено една клонка на всеки 15-20 см. Подрежете останалите леторасти до 20 см дължина – те след това ще развият гроздовете.

Продължете процеса на оформяне по всички опори на перголата през идващите години. Всяка зима подрязвайте краищата на леторастите, които излизат отвън перголата.

Есенно отнасяне на лозата против патогенни гъбички

Преди зимата би трябвало да третирате лозите против вредители и заболявания. За битка с нездравословните инсекти може да третирате с инсектицидни препарати. За разнообразни патогенни гъбички, които могат да презимуват в основата на лозата, се употребяват следните средства:

  • 3% разтвор на меден сулфат – 300 гр от препарата се разреждат в малко количество топла вода. След това полученият размер се довежда до 10 литра и се напръсква.
  • 3-5% разтвор на стоманен сулфат – разреждат се 300-500 гр в 10 литра вода. За по-младите лозови насаждения е по-добре да употребявате 1% консистенция;
  • Бордолезов разтвор – 3% разтвор се подготвя директно преди приложимост според инструкциите.

Пролетно подрязване на лоза – по какъв начин да го създадем вярно

Доста внезапните промени в температурата през декември постоянно предизвикват измръзване на плодните пъпки. Ето за какво най-хубавото време за зазимяване на лозите за зимата е ноември. Трябва обаче да се концентрирайте не върху календара, а върху времето. За 3-5 дни температурата би трябвало да бъде от –5° до –8° (но не повече от –10°), за предпочитане без дъжд. Средната дневна температура би трябвало да доближи -2 °C.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР