Поддръжниците на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро се сблъскаха с

...
Поддръжниците на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро се сблъскаха с
Коментари Харесай

Какво е известно за ситуацията с безредиците в Бразилия

Поддръжниците на някогашния бразилски президент Жаир Болсонаро се сблъскаха с полицията на 8 януари и нахлуха в държавните здания в Бразилия. Те разгромиха постройката на Народното събрание, Федералния висш съд и работната резиденция на президента, предава ТАСС .

Все още няма данни за вероятни починали и ранени.

Много интернационалните политически фигури осъдиха дейностите на протестиращите и споделиха, че поддържат Луис Инасио Лула да Силва и неговото държавно управление.

Какво стана

Поддръжниците на Болсонаро се опълчиха на резултатите от президентските избори през октомври. Тълпи от стачкуващи с бразилски флагове и в жълто-зелени облекла, влизайки в центъра на града, счупиха прозорци на постройките на Народното събрание, Федералния висш съд и двореца Планалту, който е работна резиденция на президента. Охраната на празните в неработен ден административни здания не можа да отвърне на нарушителите.

Хеликоптер на военната полиция от бразилския столичен федерален окръг хвърли шумови и шокови гранати, както и гранати със сълзотворен газ против протестиращите.

Няколко часа след началото на погромите полицейските елементи в Бразилия съумяха да изгонят протестиращите от завзетите от тях държавни здания. Първоначално бе обявено за 30 арестувани. По-късно телевизионният канал Globo разгласява данни за 150 арестувани за присъединяване в безредиците. По предварителни оценки в митингите са взели участие към 5000 души.

Според локалните медии по време на погромите в постройките на федералните управляващи вандали са развалили или взели със себе си разнообразни творби на изкуството с историческа стойност: картини, скулптури, интериорни детайли. Офисът на президента не е потърпевш по време на погромите. Участниците в антиправителствените демонстрации, които влязоха в постройката на президентската резиденция, откраднаха от там оръжия, принадлежащи на защитата.

Реакцията на бразилските управляващи

Поддръжниците на Лула да Силва желаеха от основния прокурор да позволи потреблението на федералните сили за сигурност в Бразилия.

Президентът на Бразилия се зарече да разпознава вандалите, забъркани в неделните вълнения в столицата на страната, и да ги накаже. Той организира незабавна среща с министри по отношение на безредиците.

До края на януари в Бразилия беше въведено изключително състояние.

Службата на основния прокурор на Бразилия, представляваща ползите на държавното управление, изиска арестуването на някогашния началник на отдела за социална сигурност на столицата Андерсон Торес.

Бразилският основен прокурор Аугусто Арас изиска от прокуратурата на федералния окръг на столицата да стартира наказателно следствие на безредиците в Бразилия.

Губернаторът на столичния федерален окръг на Бразилия Ибанез Рошо беше краткотрайно отхвърлен от управлението на района.

Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро съобщи, че протестиращите в негова поддръжка, които нападнаха държавни здания в Бразилия, са нарушили закона.

Губернаторът на федералния столичен окръг на Бразилия Ибанез Роша изиска амнистия от президента Луис Инасио Лула да Силва, както и от управлението на законодателните и правосъдните управляващи за неделните погроми.

Лула да Силва персонално инспектира разрушения президентски замък в Бразилия.

Реакцията на интернационалната общественост

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел обявиха, че Европейският съюз осъжда завладяването на Народното събрание и държавните служби от протестиращите в Бразилия и показва цялостната си поддръжка за Лула да Силва.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова обстановката в Бразилия възмутителна. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани за неотложно преустановяване на митингите в Бразилия.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също осъди дейностите на протестиращите в Бразилия.

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес прикани интернационалната общественост да осъди безредиците в Бразилия.

Британският външен министър Джеймс Клевърли съобщи, че неговата страна изцяло поддържа Лула да Силва на фона на антиправителствените митинги в страната.

Лидерът на Чили Габриел Борич осъди безредиците, проведени от последователи на някогашния бразилски президент Жаир Болсонаро, като ги назова " страхлива офанзива против демокрацията ".

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разказа участващите поддръжници на някогашния президент Жаир Болсонаро като неофашисти.

Министърът на външните работи и интернационалното съдействие, италианският вицепремиер Антонио Таяни съобщи, че резултатите от бразилските президентски избори би трябвало да бъдат почетени.

Френският водач Еманюел Макрон изрази поддръжка за Лула да Силва по отношение на безредиците в столицата.

Мексиканският външен министър съобщи, че страната му осъжда събитията в Бразилия. Бунтовете бяха наказани и от президента на Куба Мигел Диас-Канел.

Ръководителят на Еквадор Гийермо Ласо назова митингите пренебрежение към демокрацията.

Президентът на Колумбия Густаво Петро прикани за незабавна среща на Организацията на американските страни (ОАД) във връзка със събитията в Бразилия, които той назова удар на фашизма по демокрацията. Генералният секретар на ОАД Луис Алмагро назова офанзивите на последователите на Болсонаро против държавни институции " фашистки “.

Аржентинският външен министър Сантяго Кафиеро назова дейностите на поддръжниците на Болсонаро опит за прелом.

Канадските управляващи изрично осъждат размириците в Бразилия за подкопаване на демокрацията и поддържат Лула да Силва, съобщи министър председателят Джъстин Трюдо.

Властите в Никарагуа нарекоха митингите опит за терористичен прелом. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор също отхвърли протестите в Бразилия като опит за прелом.

Индийският министър председател Нарендра Моди съобщи, че страната му е обезпокоена от безредиците в Бразилия и изцяло поддържа актуалните управляващи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР