Поддържаните от Русия сепаратисти в Донецк планират да национализират чуждестранните

...
Поддържаните от Русия сепаратисти в Донецк планират да национализират чуждестранните
Коментари Харесай

Сепаратистите от ДНР искат да национализират българския кораб Царевна -

Поддържаните от Русия сепаратисти в Донецк възнамеряват да национализират задграничните кораби, намиращи се на пристанището в Мариупол, измежду които е и българският транспортен съд " Царевна ". Това заяви водачът на самопровъзгласилата се " Донецка национална република " (ДНР) която се базира на ТАСС.

По-рано Русия прикани България и 5 други страни да окажат въздействие на притежателите на задгранични кораби в пристанището, с цел да ги изведат до местата по непрекъсната регистрация. Тогава от компанията оператор на " Царевна " споделиха, че организират договаряния за наемане на екипаж и когато той се събере, корабът ще напусне пристанището.

Във вторник обаче Денис Пушилин разгласи, че към този момент е взето решение шестте задгранични плавателни съда, останали в Мариупол, да бъдат национализирани. По думите му по този начин ДНР ще се снабди със личен търговски флот.

Освен българският " Царевна " в пристанището се намират още кораби, регистрирани в Доминиканската република, Турция, Либерия, Панама и Ямайка. Пушилин заяви още, че корабите ще бъдат преименувани и ще плават под флага на ДНР, чиято самостоятелност е приета само от Русия. Той не даде правно съображение за така наречен национализация на непознатата благосъстоятелност.

Говорител на съветското министерство на защитата, представен от Радио Свобода, сподели, че страните, в които са регистрирани корабособствениците, " не са взели ограничения " за изтеглянето на съдовете от пристанището. От изказването му не излиза наяве какви ограничения е трябвало да бъдат взети в изискванията на военни дейности и дали съветските управляващи са се свързали с корабособствениците.

" Царевна " се намира в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна през февруари. На 18 април множеството от моряците от екипажа се прибраха в България, като капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по лично предпочитание.

Югоизточният пристанищен украински град Мариупол на Азовско море беше високомерен по-рано през май от армията на Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Донецка област. Последни в града бяха останали украинските бойци от полка " Азов ", които в този момент са военнопленници в следени от Русия градове.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР