Поддържането на оптимално здраве на пикочно-половата система е от решаващо

...
Поддържането на оптимално здраве на пикочно-половата система е от решаващо
Коментари Харесай

Ролята на билковите добавки за насърчаване на здравето на пикочно-половата система

Поддържането на оптимално здраве на пикочно-половата система е от решаващо значение за цялостното богатство и качеството на живот. Наред с стандартните медицински интервенции, билковите добавки са спечелили доста внимание като евентуални естествени средства за поддържане на здравето на пикочно-половата система. В тази публикация ще проучим ролята на билковите добавки за поощряване на здравето на пикочно-половата система, в това число пикочните пътища, бъбреците и репродуктивните органи. Ще разгледаме евентуалните изгоди, известните билкови добавки и научните доказателства в поддръжка на използването им. Преди да го създадем, желаеме да ви предупредим, че тази публикация е с осведомителен темперамент, и е належащо да обсъдите с доктор вашето здравословно положение и неговото лекуване!

Разбиране на здравето на пикочно-половата система

Пикочно-половата система играе жизненоважна роля в елиминирането на отпадъците, поддържането на салдото на течностите и улеснението на възпроизводството. Въпреки това разнообразни фактори като инфекции, хормонален дисбаланс, стареене и избор на метод на живот могат да повлияят на оптималното му действие. Билковите добавки, получени от растения с лечебни свойства, се употребяват от епохи в обичайна медицина за поддържане на здравето на пикочно-половата система.

Какви съставки се употребяват в добавките за пикочно-половата система?

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е растение, което обичайно се употребява за поддържане на здравето освен на пикочно-половата система. Смята се, че има диуретични свойства и се употребява за възстановяване на здравето на пикочните пътища. Смята се, че жълтият кантарион оказва помощ за изхвърлянето на токсините от пикочната система, като евентуално поддържа бъбречната функционалност и предизвиква здравословния поток на урината. Не на последно място, билката се употребява постоянно и в .




Сао Палмето


Сао Палмето, постоянно наричана палма-джудже, е необятно употребена за здраве на пикочно-половата система, изключително при мъжете. Традиционно се употребява за поддържане на здравето на простатата и облекчение на признаците, свързани с доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ), нераково увеличаване на простатната жлеза. Смята се, че работи посредством инхибиране на превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (DHT), който взе участие в уголемяването на простатата. Чрез понижаване на равнищата на ДХТ може да помогне за облекчение на уринарни признаци като постоянно уриниране, слаб поток на урина и никтурия.

Царевична коприна

Царевична коприна, фините копринени нишки, открити в царевичните люспи, може да помогне за поддържане на здравословна функционалност на пикочния мехур посредством увеличение на производството на урина и изхвърляне на токсините от пикочната система. Освен това, постоянно се употребява за усмиряване на раздразнение при уриниране и облекчение на признаците, свързани с уринарни болести.

Червена боровинка

Червената боровинка е, може би, най-често употребяваното . Плодът е високо скъп поради капацитета си да предотвратява инфекции на пикочните пътища (UTI) посредством инхибиране на прилепването на бактерии, най-вече Escherichia coli, към стените на пикочните пътища. Активните съединения в алените боровинки, като проантоцианидините (PACs), пречат на способността на бактериите да се придържат към лигавицата на пикочните пътища, като по този метод понижават риска от зараза. Редовната консумация на добавки от алена боровинка или сок от алена боровинка може да помогне за поддържане на здрава пикочна система и попречване на повтарящи се инфекции на пикочните пътища. Въпреки че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се схванат изцяло механизмите на алената боровинка и условията за дозиране, нейната приложимост като естествена превантивна мярка за инфекции на пикочните пътища закупи забележителна известност.



Корен от глухарче

Коренът от глухарче, научно прочут като Taraxacum officinale, е постоянно употребена билкова добавка с евентуални изгоди за здравето на пикочно-половата система. Признат е със своите диуретични свойства, които могат да подобрят здравето на урината. Смята се, че коренът на глухарчето подтиква нарасналото произвеждане на урина, като оказва помощ за изхвърлянето на токсините и поддържа функционалността на бъбреците. Чрез поощряване на потока на урината може да помогне за облекчение на задържането на вода и понижаване на подуването. Освен това се счита, че коренът от глухарче има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат потребни за усмиряване на дразненето на пикочните пътища.

Женшен

Женшенът е добре позната билкова добавка, която се употребява от епохи в обичайна медицина. Той е приет за евентуалните си изгоди за поощряване на здравето на пикочно-половата система. Смята се, че женшенът има адаптогенни свойства, които могат да оказват помощ за поддържане на цялостното здраве и да подобрят реакцията на организма към напрежението. По отношение на здравето на пикочно-половата система, женшенът е проучен за капацитета си да усъвършенства половата функционалност, изключително при мъжете. Някои изследвания демонстрират, че женшенът може да усъвършенства еректилната функционалност и либидото посредством увеличение на производството на азотен оксид и възстановяване на притока на кръв към гениталната област. Освен това женшенът обичайно се употребява за поддържане на репродуктивното здраве и хормоналния баланс.

Научни доказателства и съображения за сигурност

Докато обичайна приложимост и разнообразни доказателства поддържат успеваемостта на билковите добавки за поощряване на здравето на пикочно-половата система, научните проучвания са от значително значение за валидиране на тези изказвания. Някои изследвания демонстрират позитивни резултати, като понижаване на честотата на рецидивите на възпаленията на уринарния тракт с добавка от алена боровинка или усъвършенствани признаци на простатата с използването на Сао палмето. Важно е обаче да се означи, че качеството на билковите добавки може да варира доста и би трябвало да се имат поради взаимоотношенията с медикаменти. Препоръчително е да се консултирате със здравен експерт, с цел да осигурите подобаващ избор и безвредна приложимост на билкови добавки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР