Поддържането на нулев дефицит или 1% от брутния вътрешен продукт

...
Поддържането на нулев дефицит или 1% от брутния вътрешен продукт
Коментари Харесай

Асен Василев: Ниският дефицит води до политика на стабилната бедност

Поддържането на нулев недостиг или 1% от брутния вътрешен артикул би означавало политика на стабилната беднотия. Това разгласи финансовият министър Асен Василев в отговор на рецензии от страна на Българска народна банка и Фискалния съвет, съобщи Българска национална телевизия.

Василев участва на разискването на трите основни бюджета - на страната, на здравната каса и на държавното публично обезпечаване в отрасловата парламентарна комисия.

" Чухме доста мнения, че би трябвало да поддържаме 1% или нулев недостиг. Това е политика на стабилната беднотия, ние сме постоянни - не поемаме никакви опасности. Разликата сред нас и Европа остава огромна. Ако желаеме България действително да доближи Европа би трябвало да вършим нещо по друго в сравнение с сме правили до момента ", изясни Василев.

По думите му точно по тази причина и разноските са толкоз високи спрямо приходите. Заложеният недостиг за 2024 година е в границите на 3% или 6,2 милиарда лв.. Недостигът ще се финансира със заеми.

" Не желаеме да усилваме налозите и не го вършим. Мерките по събираемост дават към този момент резултати. Тук въпросът и диалогът с бизнеса по какъв начин да бъде изсветлен. Нормално е да има опозиция, тъй като едни хора ще би трябвало да стартират да заплащат налози ", разяснява финансовия министър.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР