Частната фирма Tanks-a-lot, базирана в Обединеното кралство, се възползва от

...
Частната фирма Tanks-a-lot, базирана в Обединеното кралство, се възползва от
Коментари Харесай

Британска фирма прехвърли съветската артилерия на Саддам Хюсеин в Украйна

Частната компания Tanks-a-lot, основана в Обединеното кралство, се възползва от опцията да закупи остарели руски гаубици, които в миналото са били част от арсенала на някогашния иракски деспот Саддам Хюсеин . Според уеб страницата bneIntelliNews, който се базира на известия от австрийски и латвийски източници, тези оръжия в този момент се доставят в Украйна през Балтийско море .

Отбелязва се, че в интернет са се появили фотоси, на които се виждат 122-милиметрови гаубици " Гвоздика " и 152-милиметрови гаубици " Акация ", а пустинният им камуфлаж ясно издава произхода им. bneIntelliNews отбелязва, че въпреки да има известна неизясненост по отношение на детайлностите на преноса, по-специално по какъв начин оръжията са се озовали в Латвия, и точният им генезис да остава неразбираем, едно нещо е пределно ясно: крайната им дестинация е Украйна.

Изданието отбелязва, че тези оръжия са изиграли изключителна роля по време на ирано-иракската война през 80-те години на предишния век.

След рухването на режима на Саддам оръжията попадат в ръцете на съдружните сили на Съединени американски щати и Англия. Предполагаше се, че оръжията ще бъдат обезвредени и унищожени, само че не беше открито дейно решение. Вместо това те бяха върнати в Европа.

" Сега, в една заплетена история на прераждане, тези гаубици " Гвоздика " и " Акация " са предадени в Украйна, с цел да продължат битката против своя основател ", написа bneIntelliNews.

Както прецизира BulgarianMilitary, през 70-те и 80-те години на предишния ХХ век Ирак натрупва забележителна сбирка от тези гаубици като част от плана си за военна агресия . Според някои източници броят на това съоръжение може да е няколкостотин.

BulgarianMilitary написа, че въпреки да не е ясно дали Ирак разполага с муниции за запасите от руски гаубици на Саддам Хюсеин, тази опция не може да бъде изцяло изключена. Ако Украйна се нуждае от такива муниции, тя евентуално ще потърси помощта на своите съдружници .
 Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна
Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Набирането на средства ще разреши на участниците в него да заобикалят държавното управление

Въпреки това, както се отбелязва в обявата, по-голямата част от 122-милиметровите муниции за " Гвоздика " се намират в Сирия и Виетнам , само че казусът е, че нито една от тези страни не е показала предпочитание да достави оръжие на Украйна.

При 152-мм муниции " Акация " се следи сходна история: множеството единици са в Русия и Украйна, следвани от Беларус .
 ISW: Украйна компенсира дребното снаряди с дронове, само че и те не стигат
ISW: Украйна компенсира дребното снаряди с дронове, само че и те не стигат

Русия заплашва и Армения за близостта й със западни страни

На бойното поле Украйна употребява комбинация от 155-милиметрови и 105-милиметрови снаряди на НАТО, както и 152-милиметрови и 122-милиметрови снаряди руски дизайн .

В същото време, както написа WSJ, дефицитът на муниции в украинските въоръжени сили е толкоз изострен, че търсенето на останки от съветски снаряди в блатата и минните полета се трансформира във значим източник на муниции за някои елементи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР