Подарък навръх Деня на хората с увреждания получи вчера незрящият

...
Подарък навръх Деня на хората с увреждания получи вчера незрящият
Коментари Харесай

Медиите уредиха стая на незрящия Пенчо

Подарък точно на Деня на хората с увреждания получи през вчерашния ден незрящият Пенчо Пенчев. 52-годишният мъж ще бъде настанен в нова стая, откакто прекара седем месеца в общежитието на слепите в Пловдив без ток и вода. Жестът към него обаче не е във връзка на интернационалния ден, а е разследване от желанието му да опише ужасяващата си история пред медиите.

Репортер на „ Марица “ се срещна с Пенчо инцидентно, до момента в който правеше инспекция в общежитието на ул. " Ландос ". За ужасяващите условия в постройката разказахме през юни. Тогава нямаше нито пазач, нито стъкла на стълбището. Върху главите на живеещите се ронеше мазилка, а тоалетната беше обща и представляваше дупка в земята.

Днес ситуацията е от малко малко закърпено, макар че ремонтът се прави през зимата. Пенчо Пенчев идва тук от София при започване на май. Била му е обещана естествена стая, за която да заплати авансово. Оказало се, че предходната наемателка не била плащала сметките и натрупала колосални отговорности към EVN и ВиК. Токът и водата били спрени, а Пенчо бил настанен там с ангажимента, че това е единствено краткотрайно.

Така минали седем месеца. Пенчо неведнъж повдигал въпроса пред ръководителя на районната конструкция на слепите Велик Атанасов, само че решение не се намерило. „ Мен ме заболя устата да му говоря, него не го ли заболяха ушите да ме слуша “, зачуди се Пенчо пред репортера на „ Марица “.

През тези месеци мъжът оживял с помощта на съседите си, при които ходел да си налива вода и да си готви. „ Не може единствено на суха храна да се изкара “, съобщи той. Многократно молил да го реалокират, само че му било отказвано. Чашата преляла, когато станало зима и Пенчо почнал да студува. Той си взел юрган и няколко одеяла, само че температурите продължавали да падат. Тогава решил да опише за несгодите си пред медиите. Щом го декларирал на ръководителя, казусът незабавно бил решен - намерила се стая с ток и вода.

Шефът на районната конструкция на слепите Велик Атанасов призна, че за хората в общежитието не е имало специфични събития във връзка Деня на хората с увреждания. Той акцентира, че Пенчо е знаел, че стаята „ не е уредена “, само че е настоял да пристигна, защото в София е плащал наем, който е десетократно по-висок. Длъжницата била наказана и дадена на съдия-изпълнител за събиране на отговорностите, а Пенчо щял да влезе в новата стая от през днешния ден. Атанасов съобщи, че в общежитието сега се прави ремонт - прозорците към този момент са оправени, чака се до пролетта всяка стая да има личен хигиеничен възел.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР