Под залпове на почетен караул загиналите на 1 юли при

...
Под залпове на почетен караул загиналите на 1 юли при
Коментари Харесай

Погребаха в Санкт Петербург загиналите подводничари. Кремъл най-сетне обяви имената им

Под залпове на почетен часовой починалите на 1 юли при секретна задача в Баренцово море съветски подводничари бяха положени през днешния ден в Серафимовското гробище в Санкт Петербург, паралелно до мемориала на жертвите от подводницата „ Курск “.

Траурната гала стартира с гражданска панахида, а величествен конвой докара останките при строга защита. След погребението прозвуча троен залп на почетния часовой.

Пожарът на научно-изследователския дълбоководен съветски уред стана на 1 юли. Властите оповестиха за държавна загадка всички детайлности за случилото се. Първоначално бе обявено единствено, че екипът, чиято численост продължава да е неуточнена, се е занимавал с проучване на хидросферата. Под интернационален напън, след това Кремъл с принуда призна, че апаратът е имал нуклеарно съоръжение. За да успокоят надигналите се паники от вероятно радиационно замърсяване от съветското министерство на защитата оповестиха, пламъците са избухнали в акумулаторния отсек, най-вероятно от късо съединяване. Загиналите до последно са се борили с огъня и най-после са изолирали отсека, оставайки в него, като по този метод ликивидарил пожара с цената на жвитота си. Така е бил избавен плавателния съд и останалите на борда, а нуклеарната апаратура не е била наранена.

Имената на починалите също бяха държани няколко дни в загадка, до момента в който не бяха оповестени посмъртните награди, присъдени от президента на Русия Владимир Путин. На четирима от тях той даде званието „ Герой на Русия “ – капитани Първи сан Андрей Воскресенский, Денис Опарин и Константин Сомов, а също и капитан втори сан Дмитрий Соловьов. Именно той е избавил граждански специалист, като го е евакуирал от горящия отсек и е затворил длед себе си люка, с цел да изолира огъня.

Останалите получават посмъртно медал за смелост: капитани Първи сан Владимир Абанкин, Сергей Данилченко, Денис Долонский, Константин Иванов и Николай Филин, капитан Втори сан Александър Авдонин, капитани Трети сан Виктор Кузмин и Владимир Сухиничев, подполковник от здравната работа Александър Василев и капитан-лейтенант Михаил Дубков.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР