Под предлог, че обсъжда преди второ четене връщането на хартиената

...
Под предлог, че обсъжда преди второ четене връщането на хартиената
Коментари Харесай

Хартиената коалиция пренаписа Избирателния кодекс

Под претекст, че разисква преди второ четене връщането на хартиената бюлетина, правната парламентарна комисия стартира да променя изборното законодателство отвън първичните поръчки и за час и половина съумя да заличи изборния регион " Чужбина " и да усили броя на заявките, нужни за откриване на секции зад граница. Това се случи по време на съвещанието на комисията по правни въпроси, която преглежда измененията в изборното законодателство, написа " Сега ".

Предложенията, ограничаващи изборните права на българите в чужбина, бяха импортирани от ГЕРБ в последния вероятен период и по тях няма мнения на неправителствени организации и институции.

Закриването на регион " Чужбина " се случи посредством привидно почтената редакция на Десислава Атанасова, гласяща, че " територията на страната се разделя на изборни региони ". Това предложение е отвън обсега на текстовете, които трябваше да са единствено за връщането на хартиената бюлетина. Въпреки това текстовете бяха позволени за разглеждане от комисията след гласоподаване. Така с гласовете на обединението, която на първо четене поддържа връщането на хартиените бюлетини, ГЕРБ на процедура заличи изборния регион " Чужбина ", още преди да бъде въведен.

Районът беше основан от 46-ото Народно заседание с гласовете на " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се. БГ!Ние идваме! ". ГЕРБ обаче съумя да отсрочи въвеждането му за след излизането на резултатите от последното национално броене (което стана на 3 октомври т.г.) и по този начин на изборите през ноември 2022 година гласовете на живеещите в чужбина българи още веднъж бяха преразпределени сред регионите в страната.

Парламентарната комисия одобри, още веднъж по предложение на ГЕРБ, че нови изборни секции ще бъдат откривани след подаването на 100 заявки, а не 40, както е в този момент. Това няма да се отрази фрапантно на изборния развой зад граница, защото в изборното законодателство е заложен текст, съгласно който секции в чужбина се отварят автоматизирано, в случай че през последните 5 години в тях с дали своят вот повече от 100 души.

Членовете на правната комисия утвърдиха предложенията на " Възраждане " и Българска социалистическа партия съставът на Централната изборна комисия (ЦИК) да се усили от 15 на 25 души. Аргументът на депутата от " Възраждане " Петър Петров бе, че по този метод ще се разпределят по-добре пропорциите в комисията, които би трябвало да дават отговор на тежестта на партиите в Народното събрание. Единствено " Демократична България " не поддържа предлагането, повтаряйки тезата си, че ЦИК би трябвало да се деполитизира.

Последната смяна в състава и броя на членовете на изборната комисия беше направена от 45-тото Народно заседание по предложение на " ИТН ". Тогава съставът на ЦИК бе понижен от 20 на 15 души, а съставът му бе освежен с представители на " Демократична България ", " ИТН " и " Изправи се.БГ!Ние идваме! "

Според предлагането на " Възраждане " съставът на ЦИК може да бъде обновяван след всеки избор като задачата е да отразява разпределението на парламентарните групи в Народното събрание. По сегашните правила съставът на изборната комисия е с мандатност от 5 години. Назначаването на нови членове на пък се създава не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди приключването на мандата на настоящите членове.

По предложение на ГЕРБ правната комисия заличи Общественият съвет към Централната изборна комисия, макар несъгласието както на " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Български напредък ", по този начин и на представителите на самия съвет.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР