Под надслов Всички сме Каталуня активисти за единството на Испания

...
Под надслов Всички сме Каталуня активисти за единството на Испания
Коментари Харесай

Барселона се готви за митинг в защита на Испания, Мадрид кани Пучдемон на избори

Под надпис " Всички сме Каталуня " деятели за единството на Испания ще опитат да съберат милиони по улиците на Барселона, твърдейки жителите, че " залогът е нашата страна ".

Организаторът, " Каталунско гражданско общество ", приканва жителите да " защитят единството на Испания " и да отхвърлят " офанзивата без казус в историята, която съставлява оповестяването на самостоятелност. " " Трябва да напълним Барселона, с цел да видят (привържениците на независимостта), че нещата няма да се развият както желаят... Призоваваме да се взе участие в тази проява, хората да оставят стеснителността у дома и да излязат на улицата, с цел да покажат мускули и да заявят, че празникът (на сепаратистите) свърши, " сподели за в. " Ел мундо " ръководителят Мариано Гома.

Митингът, който стартира от " Пасейг де грасия " в Барселона в 13 ч. българско време, следва относително спокоен ден в Барселона и останалата част от Каталуня, макар оповестената от досегашния каталунски парламент самостоятелност и решението на испанското държавно управление самостоятелната област да се ръководи директно от кабинета на Испания до провеждането на нови районен избор през декември.

" Добре ще е Пучдемон да взе участие в изборите "

Уволнението на каталунското държавно управление и новите пълномощия на Мадрид влязоха в действие събота сутринта. Часове по-късно нито досегашният районен министър председател Карлес Пучдемон, нито заместникът му Ориол Жункерас одобриха решението на Мадрид да ги уволни. Те приканиха каталунците за " твърдоглавие ", с цел да извървят пътя към независимостта. Пучдемон направи публично, записано изказване, излъчено от каталунския публичен оператор, в което даде сигнал, че не смята ограниченията на Мадрид за действителни.

Отговорът на испанските управляващи беше, че позициите му ще бъдат преценени от съда. Те обаче също по този начин го поканиха да взе участие в изборите на 12 декември, в случай че желае. В изявление за " Ройтерс " държавният представител Иниго Мендес де Виго сподели, че е добре той да се яви, тъй като това " е метод каталунците да отсъдят и да си кажат мнението за политиките, провеждани от господин Пучдемон през миналата година. "

 Пучдемон прекара деня в родния си град Жирона в компанията на брачната половинка си Марчела Топор и се снима със симпатизанти.
© Reuters

Пучдемон прекара деня в родния си град Жирона в компанията на брачната половинка си Марчела Топор и се снима със симпатизанти.

Връщане към нормалността

Вечерта в Барселона мина умерено - без огромни демонстрации " за " или " срещу " независимостта. Под повърхността на спокойствието обаче се появиха по-видимите белези на смяна във властта. Пучдемон нямаше опция да влезе в постройката на държавното управление, защото е уволнен. Правителството пое контрола върху над 200 000 служители на каталунските управляващи. Силите на реда на Каталуня - " Мосос д`Ескуадра " - прекратиха ескорта на досегашния кабинет, чиито членове се употребиха от полицейски услуги, до момента в който бяха на власт.

Това е " механически, не политически " въпрос, споделиха източници на полицията за " Ел паис ". От друга страна работата с служителите на реда беше източник на подозрения в Мадрид, откакто част от чиновниците на реда оповестиха след референдума, че ще се подчиняват на управляващите в Барселона, а не на тези в Мадрид. С защита, въпреки и отслабена, остава единствено Пучдемон, само че при бившике президенти (например предшественика му Артур Мас) има такава процедура, изясняват за изданието източници, осведомени с процедурите. За в. " Ел периодико " чиновници на полицията споделят, че е допустимо защитата да бъде оставена и в случаи, когато има подозрения за сигурността на някогашния министър или министър председател.

 Барселона се готви за протест в отбрана на Испания, Мадрид кани Пучдемон на избори
© Reuters

" Вангуардия " написа, че друго допустимо завръщане към действителността ще пристигна и от натиска, който изпитват партиите от крайния период за регистрация на изборите - Мадрид насрочи ексклузивен избор в Каталуня за 21 септември. Проблемът е, че в случай че партиите имат над две седмици да решат дали да вземат участие, за обединенията срокът е не повече от 10 дни (до 6 ноември).

Националистическият избор е разграничен на голям брой партии, които на изборите през 2015 година се явиха дружно като Junts pel Si ( " Заедно за " Да " " ). Така партиите би трябвало да избират дали да вземат участие в избори, наложени от власт, която към този момент настояват, че не признават, или да оставят умерени партии да влязат в каталунския парламент. Мнозинството на националистите, с 62 места в 135-членния парламент, се крепеше на поддръжка от крайнолявата Кандидатура за национално единение, с 10 места, която отхвърли концепцията да взе участие във вота.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (106)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР