Почти половината от парите за закупуването на активите на ЧЕЗ

...
Почти половината от парите за закупуването на активите на ЧЕЗ
Коментари Харесай

Лидове новини: Руско-грузински бизнесмен кредитира през офшорки сделката с ЧЕЗ

Почти половината от парите за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са обезпечени с заеми, свързани с офшорни компании, заяви в понеделник Веселин Вачков, шеф на чешкото издание "Лидове вести ". Собственик на вестника е бизнес групата на чешкия министър председател Андрей Бабиш, който има последната дума за продажбата на активите. Мажоритарен притежател на ЧЕЗ е чешката страна.
Изданието излиза в понеделник с обстоен материал за договорката за придобиване на бизнеса на чешкото сдружение в България от компанията "Инерком България ".
“Фирмата покупател - съгласно информациите, които има разполагаем Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за лични средства на компанията, по-късно за банкови гаранции и най-после - съвсем половината от цената, е финансирана посредством заем от офшорни компании “, оповестява Вачков пред БНР.
Той споделя, че част от кредиторите на договорката са свързани с интернационалното следствие за укриване на налози "Парадайз пейпърс ".
“Една от офшорните компании се споделя "Ескорт Трейд " и неин съсобственик е руско-грузински предприемач, чието име попада да вземем за пример в Paradise papers. Със същата е обвързвана и още една компания, която е подсигурила един от банковите заеми “, разкава Вачков.
Със същата компания е обвързвана още една компания, която е подсигурила един от банковите заеми. Чешкият уебсайт "Лидовки “ оповестява, че става дума за руско-грузинският милиардер Паате Гамгонешвили. Той бе измежду вложителите в продадения неотдавна мол в София - “Парадайс център “.
Офшорното финансиране е постоянно употребявано при закупуване на огромни компании в България, добавя Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията:
“Много сходна скица беше употребена и пари закупуването на БТК преди две години - още веднъж офшорна компания, още веднъж заем, като в тази ситуация знаехме от кого е заема - съветската държавна банка ВТБ. Сега още веднъж виждаме, че очевидно наднича руско-грузински вложител зад тази договорка. Hолемите активи в България биват закупувани от компании с доста неразбираема благосъстоятелност “, разяснява анализаторът.
Владимиров посочи, че пасивността на българското държавно управление е съмнителна, поради националното значение на електроснабдяването. Според него съответната роля на премиера Бойко Борисов в договорката е в областта на спекулациите.
В изявление за Нова телевизия собственичката на компания "Инерком " Гинка Върбакова отхвърли да е фасада на офшорка в договорката за българския бизнес на ЧЕЗ.
"Аз съм крайният притежател. Това се вижда от Търговския указател. Крайният притежател в Търговския указател съм аз ", съобщи Гинка Върбакова в фрагмент от изявлението, излъчено в неделя вечерта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР