Почти нови, на възраст до 5 години, са едва 4,95%

...
Почти нови, на възраст до 5 години, са едва 4,95%
Коментари Харесай

Едва 5 на сто от автомобилите у нас са нови, половината са над 20-годишни

Почти нови, на възраст до 5 години, са едвам 4,95% от у нас. 47,5% от колите по пътищата ни пък са над 20-годишни, демонстрират данни на Министерство на вътрешните работи към началото на месец март, представени от.
У нас е дребен и делът на колите сред 5 и 10 години – единствено 6,7%. Огромна част от колите - 40,8%, са сред 10- и 20-годишни. Но най-вече са колите над 20 години по родните пътища. Това ни прави неповторими.
 Важно за водачите: Нови правила за прекачване на автомобил Важно за водачите: Нови правила за прекачване на автомобил
Собственик, който е трансферирал автомобила си до 27 декември 2017 година, само че купувачът не е записал колата на свое име в законоустановен...
България е единствената страна от Европейски Съюз, в която най-старите коли имат и максимален дял. Статистиката слага най-близо до нас Полша, където делът на леките коли над 20 години е 37,9%, демонстрират данните на Евростат. Автопаркът е доста остарял и в Естония – 31,5% са доста амортизирани, само че там колите до 5 години са три пъти повече, в сравнение с у нас, и имат дял от 15%.
По думите на автоексперта Христо Радков българинът кара най-вече коли втора ръка на стойност сред 5 и 10 хиляди лв.. Това обаче не е толкоз съдбовно, защото нашенецът кара добре, изясни Радков в ефира на Българска национална телевизия. Експертът бе безапелационен, че възрастта на една кола не е проблем, просто е належащо тя да бъде добре поддържана. Докато междинната възраст на колите у нас е 16 години, в Германия пада до 10. Радков заключи, че в България няма никакви тласъци за покупката на нов автомобил.
Продажбите на транспортни средства в България се намаляват с над 20% през миналата 2020 година до 241 302 броя по отношение на 302 461 за миналата година, излиза наяве от данни на „ Пътна полиция “. В същото време регистрациите на нови коли в страната се свиват с близо 37 на 100, до момента в който тези на използваните леки коли се намаляват с 18%. През 2020 година са закупени 27 428 нови коли в категориите M1 и N1, до момента в който през 2019 година техният брой доближава 43 378. От друга страна, броят на използваните леки и лекотоварни коли нов импорт се намалява до 187 179 по отношение на 229 039 през 2019 година Броят на записаните леки коли през 2020 година се усилва с 36 817 до 2,87 млн. транспортни средства. Така общият брой на всички моторни транспортни средства в България възлиза на 3,81 млн. транспортни средства. Над 159 хиляди МПС, които са били заведени на доклад през миналата година, или 66%, са на възраст над 10 години, показват от „ Пътна полиция “.
Междувременно стана ясно, че с към 5 лева ще нарастне техническият обзор на колите от лятото, по този начин към този момент за ГТП ще се заплаща към петдесетачка. Причината е, че от 12 юли вcички aвтoмoбили в България наложително би трябвало да имат cтикeр c чип зa eкoлoгичнa групa. Новите екостикери ще дават информация за регистрационния номер, притежателя и екологичния стандарт на колата. Освен това при кражба на автомобила ТОЛ системата ще може да засича по чипа регистрационния номер. Големите градове пък ще могат да стопират придвижването на колите от избрана екологична група, когато равнищата на замърсяване на въздуха са високи. Ако автомобилът замърсява въздуха, за него ще има ограничаване за придвижване в избрани зони. Може да се стигне и до краткотрайна възбрана за придвижване за избрани екологични групи в града.
 Продажбите на нови коли в Европейски Съюз се сринаха Продажбите на нови коли в Европейски Съюз се сринаха
Продажбите на нови коли в Европа са спаднали с 24 % по отношение на година по-рано до рекордно ниско равнище през януари, заяви Агенция Франс Прес....
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР