Почти никой не отрича началото на новата световна рецесия. Кризисни

...
Почти никой не отрича началото на новата световна рецесия. Кризисни
Коментари Харесай

Новата глобална криза стана неизбежна

Почти никой не отхвърля началото на новата международна криза. Кризисни огнища се следят в Съединени американски щати, в Европа, в Китай. Никой даже не се наема да предвижда къде тъкмо да чакаме неприятностите. В края на краищата един елементарен случай може да потопи целия свят в нова икономическа рецесия. Какво може да стане и защо би трябвало да се приготви Русия?

Спадът на цените на петрола в света се изяснява със страховете на вложителите, че международната криза наближава от ден на ден. В петък петролът още веднъж поевтиня с над 2%.

Почти никой не отхвърля настъпването на световна криза – нито МВФ, нито СТО, нито Организация на обединените нации, нито Федералния запас, нито ЕЦБ, нито какъв да е различен. „ Има много огнища на световната криза, мъчно е да се откроят най-проблемните места. За Съединени американски щати и Европа е присъщ казусът с високата инфлация, надлежно приемането на ограничения за нейното ограничение сигурно ще предизвика криза за известно време. Китай, въпреки това, има много висок дълг и част от него е непрогледен заради потреблението на сенчестата банкова система “, споделя Сергей Хестанов, доцент по фондовите пазари и катедрата по финансов инженеринг на Факултета по финанси и Банково дело в РАНХИГС.

Освен това огромните международни стопански системи изпитват бюджетни усложнения, тъй че усилват митническите бариери, с цел да защитят своите пазари. „ Не може да не споменем забележимото повишаване на цените на силата и храните - това визира даже тези страни, които не са прекомерно свързани в международната стопанска система “, споделя Хестанов.

Според него вероятността от криза в Съединени американски щати е много огромна. Приближаването ѝ се бележи от високата инфлация и началото на цикъл на повишение на лихвите от Федералния запас и отрицателните трендове на пазара на недвижими парцели. „ Цените на пазара на парцели към момента не падат, само че размерът на разрешителните за градеж е мощно понижен. Има доста косвени признаци, че Съединени американски щати ги чака сериозна рецесия на пазара на недвижими парцели и като се има поради, че доста семейства имат парцели като един от най-големите активи, всеки видим спад на цените ще има негативно влияние “, счита експертът.

Според него главната конспирация е дали рецесията ще бъде умерена като дълбочина и дълготрайност или ще се проточи. Много ще зависи от дейностите на Федералния запас на Съединени американски щати - какъв брой регулаторът ще увеличи лихвата.

На собствен ред специалистът на Валери Емелянов показва, че главният симптом за криза в Съединени американски щати до момента е спадът на Брутният вътрешен продукт за две следващи тримесечия. „ Това е най-силното, само че към този момент единственото доказателство за стопански спад. Единственото нещо е, че потребителското търсене на артикули и услуги не понижава макар растящите цени, а безработицата не пораства. Такова извънредно комбиниране на спешни и антикризисни фактори не е имало от дълго време “, отбелязва специалистът.

Друга допустима точка на детонация е Китай. „ В Китай икономическият напредък постепенно понижава от към десетилетие. Това ясно демонстрира, че главните фактори, които разрешиха на китайската стопанска система да пораства бързо, последователно се изчерпват. В Китай цената на труда се повишава, Китай е изправен пред избрани митнически бариери. Има и струпване на неприятни задължения. Проблемът с дълга се изостря от обстоятелството, че Китай има много развита сенчеста банкова система, която е доста непрозрачна. Най-вероятно даже самото китайско държавно управление не знае цялостната картина на дълговия проблем на Китай “, прави оценка Сергей Хестанов. Безпокойство поражда и високото равнище на дългово натоварване на играчите в бранша на недвижимите парцели. Анализът на китайската стопанска система обаче е сложен заради обстоятелството, че това, което виждаме в статистиката, постоянно отразява желанието, а не действителността.

В Европа главният проблем е енергийната рецесия, която мощно форсира инфлацията и усилва разноските за комунални услуги. Така инфлацията в еврозоната през юли се увеличи до съвсем 9%, до момента в който във Англия към този момент надвишава 10%. „ Европа е привикнала от доста години да живее в условия на ниска инфлация, тъй че повишаването на инфлацията, което се следи в този момент, е доста мъчително за европейците. Едно и също равнище на инфлация се усеща доста друго въз основа на това, с което потребителите са привикнали: да вземем за пример в Русия инфлацията съвсем постоянно е била висока и надлежно ние сме доста по-толерантни към това “, изяснява Хестанов.

Експертът показва чисто европейски проблем, когато фирмите за битови услуги купуват газ на съвсем десетократно скочена пазарна цена и го продават на цена, избрана от регулатора, която е леко нараснала. Това към този момент докара до банкрута на няколко обществено значими оператори в Германия.

В същото време за европейците е мъчно да подхващат твърди ограничения за битка с инфлацията и рецесията, защото в доста европейски страни на власт са съдружни държавни управления, т.е. образувани от представители на противоположни политически възгледи, изяснява Сергей Хестанов. „ Едва през юли Европейската централна банка стартира да покачва лихвите с огромно забавяне. Ако Европа е също толкоз мудна в битката с инфлацията, тогава рецесията също евентуално ще я засегне. На собствен ред, енергийната рецесия и покачващите се цени на храните могат да бъдат тласъци за криза в еврозоната “, сподели Наталия Милчакова, водещ анализатор във “Фрийдъм Финанс ”.

Световната стопанска система е много световна, тъй че не е изключително значимо къде тъкмо ще стартира рецесията. „ Напълно допустимо е някакво инцидентно събитие, като естествено злополучие, да я предизвика. Поради мощната взаимосвързаност на огромните стопански системи, където и да стартира криза, тя ще се популяризира задоволително бързо. Много незабравим е образецът от 2008 година, когато икономическата рецесия стартира в Съединени американски щати, само че доста бързо се популяризира в целия свят “, спомня си Хестанов.

Според него в този момент международната стопанска система е на самобитен кръстопът. „ От една страна, в случай че най-големите централни банки в света стартират усилена битка с инфлацията, както направиха в Съединени американски щати през 1981 година, тогава рецесията ще бъде дълбока, само че относително къса “, споделя Хестанов. След това, през 1981 година, Федералният запас на Съединени американски щати увеличи лихвения % до невижданите 20,5% за страната. Това оказа помощ за бързото понижаване на инфлацията, само че стана с цената на петкратно нарастване на безработицата и много тежка криза.

„ Ако битката с инфлацията се проточи и е слаба, тогава има шансове да се повтори един много противен интервал от международната икономическа история, а точно стагфлацията от 70-те години на предишния век, която продължи съвсем десетилетие. Ясно е, че светът се е трансформирал доста, само че стагфлацията е положение на стопанската система, което ще бъде съпроводено от висока инфлация, висока безработица и ниски темпове на стопански напредък, които от време на време даже могат да бъдат негативни “, споделя Хестанов. Очевидно в този момент това е главният сюжет.

За Русия в това отношение обстановката се развива относително добре. „ Ако през днешния ден се повтори стагфлацията съгласно сюжета от 70-те години, тогава може би цените на силата ще останат високи за дълго време, както бяха тогава, което е сносно за съветския бюджет “, заключава доцентът по фондовите пазари и отдел за финансово инженерство на РАНХИГС.

Междувременно Артьом Деев, началник на аналитичния отдел в “А-Маркетс ”, счита, че международната рецесия към този момент е почнала и във връзка с своя мащаб тя няма да наподобява на никоя друга.

Според него настъпването на световната международна рецесия през първата половина на XXI век в интервала 2010-2030 година е предопределено от самата природа на икономическата система. „ Казано по-просто, капиталистическата система, построена върху въпроса за приемане на облага, надува балони в стопанската система и постоянно минава през рецесии. Освен това изходът от рецесията постоянно изисква някакви изключителни събития като войни, когато една страна или редица страни получават най-голяма облага заради разрушаването на цялата икономическа система както на нейна територия, по този начин и в други страни ”, отбелязва специалистът.

„ Можем да кажем, че международната рецесия, която ще бъде най-мощната и най-дълбоката от повече от 100 години, към този момент е почнала. Вече живеем в криза, механически това се случи в Щатите, макар че те настойчиво го отхвърлят, макар ясната статистика. В целия свят нараства броят на спешните прояви - инфлация, спад в потребителското търсене, внезапно понижаване на по този начин наречената междинна класа, която минава в категорията на бедните, повишение на цените на суровините, силата., селскостопански артикули, спад в приходите на семействата и впрочем. Кризата се демонстрира на всички места: от вероятностите за банкрут на строителните компании в Китай до срутва на финансовия пазар в Съединени американски щати. Просто в един миг политици, финансисти и икономисти по света ще кажат: „ стартира нова рецесия “. И това е. Това ще бъде самопризнание за това, че е почнала остра фаза на криза, която може да продължи десетилетия, защото човечеството няма аналози в историята. И актуалната икономическа просвета не знае по какъв начин да се измъкнем от това ”, заключава Деев.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР