Почти милиард на данъкоплатците ще харчат частните болници. Над 750

...
Почти милиард на данъкоплатците ще харчат частните болници. Над 750
Коментари Харесай

Почти милиард на данъкоплатците ще харчат частните болници

Почти милиард на данъкоплатците ще харчат частните лечебни заведения. Над 750 млн. лева от средствата ни ще се изразходват от частните лечебни заведения непрозрачно. Това се случва, откакто Народното събрание отхвърли европейските условия частните лечебни заведения. Според тях те са задължени да организират открити търгове за финансираните от Здравната каса медикаменти, консумативи, медицински произведения други

Промяната трябваше да се случи по предложение на Министерството на финансите за промяна в Закона за публичните поръчки. Народното събрание не се съгласи и отхвърли предлагането.

Проблемът с непрозрачното харчене на средства от частните лечебни заведения бе подложен от финансовия министър Асен Василев на 10 октомври на конференция обвързвана с противопоставяне на корупцията.

Според разбор, направен от МФ, през 2022 година българите, посредством вноските си в Здравната каса, са заплатили 2,04 милиарда лева на всички лечебни заведения в страната за медикаменти, консумативи, медицински произведения и други Поне 750 млн. лева от тях, или 37 на 100 от тези над 2 милиарда лева на данъкоплатците, посредством Здравната каса, заплащат на частни лечебни заведения.

Стандарт

Преди седмица депутатът от “Продължаваме смяната ” Явор Божанков съобщи пред медиите – желаеме еднакъв стандарт за частни и държавни лечебни заведения.

“Днес за следващ път Народното събрание гласоподава изменение в законодателството, която е в несъгласие с правото на Европейския съюз. Става дума за закона за публичните поръчки. От години против България има наказателна процедура от Европейска комисия. Тя е поради това, че не съблюдаваме правото на съюза, поради което ще плащаме от нашите джобове ”, изясни Васил Пандов.

Той посочи, че лечебните заведения у нас би трябвало да поръчват медикаменти с публични поръчки, като това сега не се случва в частните лечебни заведения.

“Проблемът идва от там, че ние използваме публичен запас с цел да финансираме тези медикаменти. А не дребна част от частните лечебни заведения имат лични дистрибутори, които могат да си образуват цената по лични правила. Това, което се получава, е, че държавните лечебни заведения са задължени да употребяват публични поръчки, а частните лечебни заведения – не ”. Това добави Александър Симидчиев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР