Почти ежедневно управляващите се вживяват в ролята на спасители от

...
Почти ежедневно управляващите се вживяват в ролята на спасители от
Коментари Харесай

ИПИ: От коя криза иска да ни спасява правителството?

Почти всекидневно ръководещите се вживяват в ролята на спасители от хипотетични стопански рецесии , осведомиха от Института за пазарна стопанска система /ИПИ/. Дали това е дълбока тактика за ориентиране на публичните настройки, липса на дарба да се следят и интерпретират данни или елементарен мързел – не знаем, само че сходни изказвания, които за жалост последователно стават съображение за политическо деяние, все по-силно се отдалечават от действителността.

Поредна „ порция “ статистически данни за стопанската система на България през 2022 година дават една напълно друга картина. Да стартираме оттова, че показателят на производството в преработващата индустрия е с най-висока стойност откогато Национален статистически институт следи този индикатор. Казано другояче, през декември 2022 година българските индустриални предприятия са произвели най-вече продукция от всеки различен месец за последните 23 години . Какво още е значимо:

За цялата 2022 година износът на артикули доближава 94,4 милиарда лв. или растеж от 37,9% по отношение на 2021 година Това е сензитивно по-висок ритъм от повишаването на цените за интервала. Само за декември, макар сериозния спад в цените на горива, електрическа енергия и много други първични материали, е регистриран растеж на износа по отношение на същия месец на 2021 година с 14,5%.

В основата на този напредък е динамичността на индустриалното произвеждане. Нека за миг погледнем оттатък производството и износа на електрическа енергия и оръжия – техният принос е осезателен, само че надалеч не главен. По предварителни данни за цялата 2022 година преработващата индустрия осъществя нарастване на производството в действително изражение с 13,7%. Само за декември растежът е с 10,8% по отношение на декември 2021 година и с 2,6% по отношение на ноември 2022 година – при все, че в Германия, която е главен търговски сътрудник, през последния месец на годината към този момент има спад в индустриалното произвеждане. “

Кои са „ първенците “ на растежа през 2022 година? Без да обръщаме внимание на производителите на горива, муниции и електрическа енергия, предварителните данни слагат отпред производството на питиета – растеж в действително изражение /след изчистване на резултата от инфлацията/ от към 40% по отношение на 2021 година, производството на колела – растеж от 28%, производството на електроника и оптика – 26%, производството на автомобилни елементи – 15%. Други огромни подотрасли – машиностроенето и производството на електрически уреди – регистрират растеж от над 10%.

Двигателите на промишлеността след пандемията в огромна степен са производствата, които бяха сполучливи в последните 5-7 години. Ако съпоставим показателя на физическия размер при база 2015 година, виждаме повишаване в производството на велосипедите, както и на електронни и оптични артикули със 180%, на електрически уреди с над 60%, на автомобилни съставни елементи с над 50% .

Частният бранш, който работи на отворени и конкурентни пазари , се приспособява извънредно сполучливо след пандемия, война и енергиен потрес. Ако има рецесия – търсете я другаде.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР