Почти 90% от свинефермите у нас са възстановили дейността си

...
Почти 90% от свинефермите у нас са възстановили дейността си
Коментари Харесай

Близо 2 години след чумата: Производството на свинско у нас още не е възстановено напълно

Почти 90% от свинефермите у нас са възстановили активността си след епидемията от африканска чума през 2019 година Това заяви пред БНР ръководителят на Асоциацията на свиневъдите в България Полина Хаджистоева.

Тя обаче разясни, че макар средствата за обезщетение, които бяха изплатенина стопаните, равнищата на произвеждане на свинско месо преди чумата не са възобновени.

Припомняме, през 2019 година поради африканската чума бяха унищожени хиляди свине. Това беше тежък удар за целия бранш на свиневъдството у нас - освен дребни стопанства, само че и индустриални ферми бяха наранени от чумата.

Свиневъдите получиха европейско и национално подкрепяне, с което да подобрят биосигурността и да купят нови животни.

Хаджистоева уточни, че фермите не работят с цялостния си потенциал и не е достигнато равнището на произвеждане на свинско месо преди рецесията в бранша. Свиневъдите са се надявали, че след поголовното заличаване на животни ще бъде направена ваксина. В нея виждат спасението от африканската чума.

По думи на Хаджистоева вирусът циркулира в природата и има риск още веднъж да се засилва. Част от фермите са покрай гори, което съставлява заплаха. Преместването им обаче към момента не е допустимо поради потребността от голям финансов запас.

Хаджистоева изясни, че е нужно още време, с цел да се възстановят изцяло свинекомплексите в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР