Почти 350 камери на толсистемата засичат и скоростта на шофьорите.

...
Почти 350 камери на толсистемата засичат и скоростта на шофьорите.
Коментари Харесай

Почти 350 камери на толсистемата засичат и скоростта на шофьорите

Почти 350 камери на толсистемата засичат и скоростта на водачите. За задачата е създаден специфичен програмен продукт. 

Те ще записват автомобила в една начална точка и втора - последна. Ще се засича дължината на правата и времето, за което е минато по нея. Така ще се схваща дали е било нарушено ограничаването на скоростта.

Глобите за водачите, засечени да карат с превишена скорост, влизат в действие до 4 месеца. Нарушителите с изключение на фиш ще получават и две фотоси – от всяка от двете камери.

Всеки път, когато излезете с колата си на пътя, близо 300 камери на системата БГТОЛ стартират да наблюдават придвижването на вашия автомобил. Освен за винетки, скоро толсистемата ще може да следи и за превишена скорост.

„ Системата към този момент е интегрирана в тези на Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и „ Митници ”. Това нещо става онлайн непрекъснато ”, съобщи Георги Темелков, шеф на националното тол ръководство.

Камерите ще наблюдават за междинната скорост на автомобила.

„ Средната скорост се мери сред две контролни точки, които в другите сегменти са в друго разстояние ”, изясни Темелков.

„ За да си карал със междинна скорост от 140 километра в час, значи много дълго време си карал с може би и 200. В случая даже да знаеш къде е камерата, това няма значение, тъй като тя ще ти мери цялата права ”, изясни Илия Тодорв от Българската асоциация на потърпевшите при автомобилни произшествия, съобщи Нова тв.

По данни на БГТОЛ по време на тестванията на камерите, за 3 часа на правата Чепинци-Волуяк на Северната скоростна дъга от 200 минаващи нарушаванията са 43.

„ Тук се вижда дистанцията, което е минал автомобилът, за времето, за което го е минал, което прави междинна скорост от 143 километра в час. Това е нарушенние ”, изясни Георги Темелков.

Някои жители считат, че концепцията ще докара до спад в злополуките. Други пък са на мнение, че концепцията е да се глобяват по-често водачите.

Кога ще проработи системата не е ясно, защото към момента в Закона за придвижване по пътищата няма такова нещо като „ междинна скорост ".

„ Ние сме предложили по какъв начин да се включи понятието „ междинна скорост ”, както и по какъв начин да се мери ”, съобщи Георги Темелков.

В рамките на идващите 4 месеца ще завърши процеса по стандартизация на камерите. След това дейна роля ще вземат и Министерство на вътрешните работи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР