Почти 2500 пароли на държавни електронни пощи са били публикувани

...
Почти 2500 пароли на държавни електронни пощи са били публикувани
Коментари Харесай

В интернет изтекли близо 2500 пароли за държавни електронни пощи

Почти 2500 пароли на държавни електронни пощи са били оповестени в общественото пространство. Това отговори Министерството на електронното ръководство на въпрос от ръководителя на отрасловата комисия Божидар Божанов.

Според статистика, обществени са станали към 1500 адреса на е-поща в домейни, принадлежащи на държавната администрация, 419 адреса на е-поща в домейн government.bg, 504 адреса от обществени платформи.

 Данните са след инспекция в профилиран портал, с който министерството си сътрудничи от две години.

От там прецизират, че поради законови правила, това не се смята за киберинцидент и предлагат служебната е-поща да не се употребява за регистрация в интернет страници за неслужебни цели. Пример за това е регистрирането в уеб сайтове за извършване на покупки, предава Българска национална телевизия.

Министерството добави, че през януари в интернет е изминал файл с 6 милиона записи от български домейни. Там е имало 522 адреса на държавната администрация, към 3700 акаунта на възпитаници, употребявани за отдалечено образование и 8 адреса на общински администрации с безвъзмездна е-поща. От министерството прецизират, че изтеклата информация евентуално е композиция от течове на разнообразни данни в интервала 2019-2021 г. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР