Почти 18 800 души са загинали при пътнотранспортни произшествия миналата

...
Почти 18 800 души са загинали при пътнотранспортни произшествия миналата
Коментари Харесай

Смъртността по пътищата в ЕС е намаляла до рекордно ниско равнище

Почти 18 800 души са починали при пътнотранспортни катастрофи предходната година, което съставлява невиждан годишен спад от 17 % по отношение на 2019 година Това значи, че през 2020 година жертвите по пътищата на Европейски Съюз са с 4000 по-малко спрямо 2019 година

По-ниските размери на придвижването вследствие на пандемията от COVID-19 имаха отчетливо, въпреки и извънредно влияние върху броя на смъртните случаи по пътищата.

Най-голямо понижение (с 20 % или повече) е реализирано в Белгия, България, Дания, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Унгария, Малта и Словения . За разлика от тях пет страни членки ( Естония, Ирландия, Латвия, Люксембург и Финландия ) регистрират нарастване на смъртните случаи, макар че броят на жертвите в дребните страни предстои на обилни съмнения на годишна основа.

Въпреки че невижданите събития през 2020 година доведоха до някои промени в подреждането на страните по броя на смъртните случаи, най-безопасни остават пътищата в Швеция (18/млн. жители), до момента в който Румъния (85/млн. жители) регистрира най-високия % през 2020 година Средната стойност за Европейски Съюз е 42/млн. поданици.

Наблюдава се доста повишаване на известността на колоезденето и в доста градове по света (временно) се преразпределя пътното пространство за велосипедисти и пешеходци. Това окуражаващо развиване може да има доста позитивно влияние върху качеството на въздуха и изменението на климата, само че в същото време основава нови провокации за пътната сигурност.

Около 70 % от смъртните случаи по пътищата в градските региони в целия Европейски Съюз са свързани с уязвими участници в пътното придвижване, в това число пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти. Ето за какво обезпечаването на сигурност по пътищата в градовете е от основно значение и Комисията желае да подсигурява, че сигурността на придвижването по пътищата се взема поради на всички стадии от планирането на градската подвижност.

Настоящите числа се разгласяват във връзка на Конференцията на Европейски Съюз за резултатите в региона на пътната сигурност, която сплотява лицата, определящи политиките, гражданското общество и експертите в региона на пътната сигурност, с цел да оценят настоящото положение на пътната сигурност в Европейски Съюз и да дефинират най-хубавите способи за предприемане на идващите стъпки към реализиране на „ нулева смъртност " по пътищата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР