Почитатели на кралското семейство се събраха днес пред двореца Кенсингтън,

...
Почитатели на кралското семейство се събраха днес пред двореца Кенсингтън,
Коментари Харесай

26 години от смъртта на принцеса Даяна, хиляди почетоха паметта й

Почитатели на кралското семейство се събраха през днешния ден пред двореца Кенсингтън, с цел да си спомнят за принцеса Даяна по случай 26-ата годишнина от гибелта ѝ.

Даяна е единствено на 36 години, когато умира в автомобилна злополука в Париж през 1997 година дружно с приятеля си Доди ал-Файед. Загива и шофьорът на колата Анри Пол. Жив остава единствено бодигардът на принцесата Тревър Рийс-Джоунс.

Даяна е заровена на 6 септември 1997 в Олторп (Великобритания) в имението на семейство Спенсър, на малко островче измежду езерото в парка. Принцесата на Уелс Даяна (Даяна Франсис Маунтбатън-Уиндзор), по татко графиня Спенсър, е брачна половинка на тогавашния английски престолонаследник принц Чарлз от 1981 година до 1996 година Двамата се венчават на 29 юли 1981 година в катедралата " Сейнт Пол " в Лондон. От 9 декември 1992 година публично са разграничени, а на 28 август 1996 година бракът им публично е разтрогнат.

Когато новината за гибелта ѝ е публикувана, светът се разплаква, а опечалените излизат по улиците, с цел да отдадат респект на майката на две деца.

Принцесата умира от белодробен кръвоизлив. За да облекчат ситуацията на тежко ранената, лекарите направили трахеотомия и тогава разбрали, че тя е получила белодробен кръвоизлиз заради пръсване на коронарната артерия.

Междувременно стана известно, че лекарите са се борили за живота на лейди Даяна в продължение на няколко часа. Само сърдечният масаж е траял два часа, съобщи Агенция Франс Прес. Когато открили спукването на белодробната артерия, професорите Филип Пави и Брюно Риу съумели да лимитират провалянето, след което почнали сърдечния масаж, само че напъните останали напразни и в 04.00 ч. локално време принцесата издъхнала.

Катастрофата станала на път от хотел " Риц " за дома на нейния сателит египетския милиардер Доди ал Файед.

Преди да дойде в Париж, лейди Даяна прекарала няколко дни в фамилната вила на Ал Файед на френския Лазурен бряг.

Почивката й минала под непрекъснатото наблюдаване на фотографи, търсещи сензации - по този начин наречените папараци, които следяха деликатно развиването на връзките сред лейди Ди и едрия предприемач Доди ал Файед, 42-годишния наследник на египетския милиардер Мохамед ал Файед, притежател на известната верига универсални магазини " Хародс " във Англия.

Във френската столица принцеса Даяна и нейният другар пристигнали в събота следобяд. След къс престой в хотел " Риц ", чийто притежател е Мохамед ал Файед, те сменили автомобила си с по-мощен и се отправили към влиятелния столичен 16-ти регион, където египетският милиардер има личен дом.

Катастрофата стана в тунела под моста " Алма " на Сена съвсем в самия център на Париж. По предварителни данни на полицията " Мерцедес 600 ", каран от водач от хотел " Риц ", се врязал с доста висока скорост в една от преградите, разделящи двете платна в тесния тунел. От мощния удар колата отскочила и се блъснала в срещуположната стена, след което застанала косо на тунела. Доди ал Файед и водачът починали на място, лейди Даяна и нейният бодигард били ранени тежко.

Днес хиляди хора отидоха в Бъкингамския замък, с цел да отдадат респект на принцеса Даяна, а портите бяха отрупани с цветя и бележки, съобщи Българска телеграфна агенция. 

След като завоюва английската общност, както и хора от целия свят, наследството на Даяна продължава да живее, като хората желаят да продължат да си спомнят за принцесата на Уелс повече от две десетилетия след гибелта ѝ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР