Почитан като полубог след смъртта си, дискриминиран приживе, Брус Ли

...
Почитан като полубог след смъртта си, дискриминиран приживе, Брус Ли
Коментари Харесай

Биографията на Брус Ли излиза на български

Почитан като полубог след гибелта си, дискриминиран приживе, Брус Ли има къс, само че по-вдъхновяващ живот от която и да е роля, играл на екрана. Митове и митове витаят към настойника на кунгфуто и неговата кончина, настъпила прибързано, когато е единствено на 32, и потопила милиони в тъга. Кой в реалност е Брус Ли оттатък поетичния роман за Малкия змей, трансформирал източните бойни изкуства в международен феномен? 

През 2023-а се навършват 50 години от раздялата на света с именития артист и въпросите към него най-сетне са развенчани в " Животът на Брус Ли " – първата му цялостна биография, която на 9 септември излиза у нас от издателство " Кръг ". Журналистът и публицист Матю Поли посвещава 10 години на задълбочения труд и се уповава на стотици изявленията със фамилията, другари и бизнес сътрудници на Ли. Изданието съдържа непубликувани фотоси, цялостна филмография на звездата и други спомагателни материали. Преводът на български е на Александър Мирчев, а дизайнер ската корица е Милена Вълнарова.  " Животът на Брус Ли " построява комплициран, човешки портрет на иконата Ли, гмуркайки се надълбоко в неговите детство, кариера и завещание. Зависимостта му от опиат трансформира Брус в проблематичен младеж, който е на крачка от пандиза.

Той показва доста от класическите признаци на дете с наркозависим родител: експанзия, съмнение към престижи и мъчителна потребност да държи нещата под надзор. Описват го като лидер на тайфа, който пази по-слабите, н о Малкия змей е и бандит, който се конфронтира с учители и възпитаници и тества бойните си умения върху тях.  Изгонен от гимназията, в последна сметка Ли е изпратен в Америка, с цел да се поправи. И в страната на опциите от преподавател по бойни изкуства той става персонален инструктор на кино звезди като Джеймс Кобърн и Стив Маккуин. Но и те са единствено спирка по пътя към неговата основна цел в живота – да бъде първата и най-скъпо платена източна суперзвезда в Съединени американски щати.

Новата биография наблюдава битките му в реализирането на тази фантазия. Разочарованията включват редица прослушвания, на които Дракона се проваля поради произхода си.  Последната глава от живота на Брус е кулминационна точка на неговите грандиозни старания. С мърт та му на 32 години, тъкмо преди излизането на първия му англоезичен филм, и до през днешния ден е обгърната в тайнственост. Авторът Матю Поли дава напълно нов взор върху непредвидената крах на боеца и правдиво пояснение за последвалото следствие. През 2020 година б иографията е екранизирана във кино лентата Be Water, който е номиниран за най-добр а документалн а лента на Sundance Film Festival.  Влиянието на Брус Ли не е единствено в областта на бойните изкуства. Той сближава културата на далечния Изток и Запада и разрушава стандарта за азиатските мъже. Преди да си отиде, в света има по-малко от 500 школи по бойни изкуства, а заради известността му в края на 90-те години единствено в Съединени американски щати упражняват над 20 милиона души. Отвъд числата, Ли прекатурва традициите в сферата – той става кръстникът на смесените бойни изкуства и трансформира метода, по който се хореографират и снимат бойните подиуми.  " Животът на Брус Ли. Дракона, който надмогна себе си " е една от най-новите биографични книги в каталога на издателство " Кръг ". През последните месеци към него се причислиха " Биография на Зеленски ", " Вълнуващата история на Меган и Хари ", записките не Пеле – " Любов към футбола ", а до края на година се чакат и други заглавия в жанра.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР