Почина доц. Стефан Христов Тъпанов, ръководител на катедра Реставрация“ в

...
Почина доц. Стефан Христов Тъпанов, ръководител на катедра Реставрация“ в
Коментари Харесай

Почина реставраторът Стефан Тъпанов

Почина доцент Стефан Христов Тъпанов, началник на катедра „ Реставрация “ в Националната художествена академия, който повече от петнадесет години провежда и управлява реставрационните действия на стенописите в Рилския манастир, заяви " Двери ".

Стефан Тъпанов е роден на 4 юни 1963 година в гр. Шипка. През 1982 година приключва ССХУ, Казанлък, а през 1982 година – Националната художествена академия. Той е един от най-известните реставратори у нас. Преди повече от петнадесет години на него е поверено управлението на огромната активност по възобновяване на стенописите в Рилския манастир. През 2007 година са реставрирани фреските на Дупнишката и Самоковската врата, през 2009 година – нартиката на основната манастирска черква „ Рождество Богородично “, след което се минава към реституция на вътрешността на храма, като работата стартира от параклиса „ Успение на св. Йоан Рилски “ и приключва с фреските в олтара, по които се работи от това лято. Реставрирани са също и стенописите в храма „ Успение на св. Йоан Рилски “ (старата постница при гроба) и метоха „ Орлица “.

През тези години доцент Тъпанов работи в тясно съдействие с игумена на Рилския манастир Адрианополски свещеник Евлогий и дружно реализират грандиозното дело по цялостното възобновяване и възобновяване на неповторимите фрески на най-големия манастир в България.

Доц. Стефан Тъпанов работи и по доста други планове, измежду които реставрацията на църквата „ Св. Георги “ в с. Долни Лозен, храм „ Св. Димитър “ в с. Мирково, стенописите в Куриловския манастир, основната черква в Дивотинския манастир и други

Поклон пред светлата му памет!

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР