Почетният професор в Центъра Хенри Кисинджър към университета Джон Хопкинс

...
Почетният професор в Центъра Хенри Кисинджър към университета Джон Хопкинс
Коментари Харесай

Сергей Радченко: Путин знае, че единственият му начин да напусне Кремъл е с краката напред: или някой ще го убие, или той ще умре

Почетният професор в Центъра " Хенри Кисинджър " към университета Джон Хопкинс (Вашингтон), Сергей Радченко, е експерт по Студената война, на която е посветил голям брой книги. В изявление за електронното издание на френския вестник L`Express ученият се връща към историята на превратите в Съюз на съветските социалистически републики. И подсигурява, че стремглавото бързане на Владимир Путин не му оставя никакъв късмет да излезе в " спокойна пенсия ".
 
L " EXPRESS: Смятате, че ще бъде доста мъчно Владимир Путин да бъде свален от власт. Защо? Не я ли отслабват военните неуспехи на Русия?

СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Официалният развой на уволняване със законови средства е съвсем невъобразим. Той би трябвало да бъде препоръчан от Думата и утвърден от Съвета на федерацията. Прагът, който би трябвало да бъде доближат, е доста висок.
 
Пучът ще изисква поддръжката на военните. А Путин първо избира антуража си по критерия за преданост, която цени на първо място. В исторически проект държавните преврати са необичайност. Трябва да бъдат изпълнени доста условия.
 
Тежко военно проваляне може да способства за това. Това ще изисква и присъединяване на службите за сигурност: ФСБ, Федералната работа за отбрана, Федералната работа на националната армия.
 
L " EXPRESS: Възможно ли е някой от доближените му да го съобщи?
 
СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Да, допустимо е. Вече имаше случаи на изменничество в историята на кремълския хайлайф, да вземем за пример свалянето на Хрушчов през 1966 година: политическият хайлайф просто се умори от диктаторските му обноски. Действията против него изискват намесата на службите за сигурност и Комитет за Държавна сигурност (на СССР).
 
Сталин, въпреки това, тероризираше политическия хайлайф. Проблемът е кой се осмелява да излезе от гората и да работи първи против водача. Ако се замислите, дълголетието на Сталин е поразително. И въпреки това, страхът от елита беше понятен.

Днес необятно публикувана е концепцията, че Русия е във война, че всички те са забъркани, че опит за държавен прелом може да ги накара да изгубят властта си, даже живота си, и да рискуват дълъг затвор. Западът държи виновен целия съветски хайлайф, което го подтиква да остане предан на Путин. Ето за какво няма изменници.
 
L " EXPRESS: Според вас Путин евентуално е решил да остане на власт. В това отношение разграничава ли се държанието му от това на предходните съветски и руски водачи?
 
СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Горбачов и Елцин, които подадоха оставка, са по-скоро изключения. Горбачов към този момент нямаше действителна власт и оставането му на поста беше безсмислено. Елцин напусна по здравословни аргументи. Обратно, Хрушчов беше свален, Сталин и Брежнев умряха в леглата си.
 
Путин знае, че единственият му метод да напусне Кремъл е с краката напред: или някой ще го убие, или той ще почине. Няма безвреден вид, ножовете са извадени. Твърде късно е за спокойно отдръпване.
 
L " EXPRESS: Военно проваляне, стопански усложнения или национално неодобрение не биха ли могли да го накарат да " отстъпи властта? "
СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Шансовете са доста дребни. Руснаците са доста пасивни, доста е мъчно да ги накараш да се задействат. За да застрашат Путин, стотици хиляди хора би трябвало да се разпалват. Днес обстановката в Русия е доста по-добра, в сравнение с през 90-те години: по тази причина тя резервира известна известност, даже и да е мъчно да го признаем.
 
Това, което е допустимо, е фракционизъм, изключително в Кавказ. Русия се държи там империалистически, тя управляваше с грубост тази територия през 19 век. На тази територия исторически има злост към съветското владичество, което се е показало през 19 век, само че и по време на чеченските войни. Tам хората не желаят да умират за имперските илюзии на Путин.
 
L " EXPRESS: Какъв съгласно Вас е най-вероятният излаз за Путин и Русия?
 
СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Дълго време мислех, че най-вероятният излаз е цялостно заледяване на спора. Украинската контраатака оспорва тази вероятност. Русия претърпя огромни загуби, само че има доста благоприятни условия и резервира способността си за нанасяне на съществени вреди на Украйна. Така че бих споделил, че най-вероятният излаз е или цялостно заледяване, или нуклеарна война в Украйна - ужасяваща вероятност.
 
L " EXPRESS: Украинците желаят да си върнат територията. От тяхна позиция е рационално. Но дали ще стигнат там, преди да избухне нуклеарна война?
 
СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Най-добрата политика е да бъде подкрепяна Украйна, както НАТО към този момент прави. Не имам вяра, че Западът може да направи доста. Особено откакто Путин сподели, че няма желание да отстъпи.
 
L " EXPRESS: Това ли е подобаващият миг за договаряния?
 
СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Винаги е уместно време за договаряния. Ключовият въпрос е какво може да пожертва Путин. Предполагам, че неговата алена линия е Крим.
 
L " EXPRESS: Кои са евентуалните наследници на Путин? Може ли да го размени някой с умерени възгледи?
 
СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Не имам вяра неговият правоприемник да пристигна от службите за сигурност, където мъжете са прекомерно остарели и не изключително здрави. Сред цивилните се откроява министър председателят Михаил Мишустин, способен технократ.
 
Можем да споменем и някогашния министър-председател Сергей Кириенко, който не е изключително способен, само че от време на време минава за технократ.
 
L " EXPRESS: Жените наподобява изцяло отсъстват от съветския политически хайлайф. Наистина ли е по този начин? Някой има ли въздействие зад кулисите, да вземем за пример съпругите?
 
СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Руското общество е доминирано от мъже и доста съветски дами споделят идеологията, която им дава преимущество. Съпругите не играят значима роля. От тази позиция Русия не е изолиран случай. Нито една жена не е заставала отпред на Съединени щати.
 
Но в Русия има способени дами, започвайки с шефа на Централната банка, която прави безусловно забележителна работа.Решенията ѝ помогнаха да се резервира стабилността на съветските финанси след тежките западни наказания.
 
L " EXPRESS: Как си обяснявате твърдото отношение на някой, който в миналото е минавал за либерал? Чист опортюнизъм?
 
СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Всички са цинични! Те би трябвало да подхождат на описа, който е бил конфигуриран. Това оставя вяра: в случай че са цинични и прагматични, могат да трансформират позицията си.
 
L " EXPRESS: Около Путин има огромен брой хора, които считат политиката му за неприятна. Такъв ли е казусът с Медведев?
 
СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Не бих се изненадал да науча това. Днес той потвърждава своята преданост.
Превод: " Факти "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР