Почетни гвардейци стоят пред входа на черквата в Рилския манастир,

...
Почетни гвардейци стоят пред входа на черквата в Рилския манастир,
Коментари Харесай

Навършват се 80 години от смъртта на цар Борис III

Почетни гвардейци стоят пред входа на черквата в Рилския манастир, където се организира Заупокойна литургия и панихида за 80 години от гибелта на цар Борис III. 

Пристигнаха и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим, Видинският митрополит Данаил, които ще водят службата дружно с игумена на манастира свещеник Евлогий. Пристигна и Симеон Сакскобургготски със брачната половинка си Маргарита, един от синовете му и един от внуците, предава 24 часа.

Поради 90-ия рожден ден на брачна половинка на Княгиня Мария -Луиза, щерка на цар Борис, Бронислав Хробок, който е на 27 август 2023 година, членовете на фамилията на Княгинята няма да могат да дойдат в България.

За първи път те ще се съберат в Съединени американски щати за отбелязване на годишнината и то в цялостен състав - деца, внуци и правнуци.

На 28 август 2023 година се навършват 80 година от кончината на цар Борис III (1894-1943). Първоначално той е заровен на 5 септември в Рилския манастир. След 9 септември 1944 година по разпореждане на комунистическата власт тялото му е ексхумирано и препогребано в дребен параклис в парка на двореца „ Врана “. Няколко години по-късно гробът е погубен.

След 10 ноември 1989 година парламентарна комисия управлява издирването на тленните остатъци на царя, само че е намерено единствено сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца „ Врана “. То е препогребано на мястото на възобновения гроб в Рилския манастир през 1993 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР