Победа с гол в 91-вата минута носи със себе си

...
Победа с гол в 91-вата минута носи със себе си
Коментари Харесай

Класирането и атаката радват Милан, но проблемите си остават

Победа с гол в 91-вата минута носи със себе си възторг и точките, само че не всеки път е задоволителна, с цел да успокои духовете. С късния гол на Алесио Романьоли Милан би Дженоа и се изкачи за сметка на Лацио на 4-тото място в класирането в Серия А в зона Шампионска лига – основната цел за сезона на управлението и тифозите на клуба. И въпреки всичко бъдещето не отстранява всичките облаци от небето на хоризонта – да вземем за пример травмата на въплъщението на гатузианската игра на „ и росонери” Лукас Биля.

ПРИЧИНИТЕ ЗА УСМИВКИТЕ

Трите точки са доста значими, по този начин е. Ако днешното класиране беше крайното, щяха да стартират повсеместни празници в алено и черно. Победата обаче е и доказателство за мощния темперамент в последния половин час на мача, когато домакините натикаха Дженоа в личната му половина и най-после взеха своето.

Този триумф тежи още повече, когато се замислим, че пристигна във вечер, в която тандемът Игуаин – Кутроне (ще приказваме по-натам и за тях) не съумя да откри пътя към противниковата врата. Това е знак, че Милан не зависи напълно от характерности, макар че последните положителни резултати и игри носят марката „ Сусо” – светлинката и от предишния сезон. На испанеца в този интервал като че ли човек може да си затвори очите и сляпо да му се довери.

Положителни знаци има и при Джанлуиджи Донарума макар (обичайните) проблеми с играта с крайници. Пет минути преди края на мача Джиджо можеше да смрази кръвта на своите, само че пък отново в духа на Хелоуийн предотврати ужаса с едно решаващо избавяне.



ПРИЧИНИ ЗА ТРЕВОГИТЕ

Вече споменахме за травмата на Биля, която той влачи от предходната година. Неговото неявяване напълно отслабва зоната на сърцето на градежа на играта, където така и така на Милан липсват качествени разновидности. Тиемуе Бакайоко влезе против Дженоа и аргументи изравняването, макар че бе отпред в статистиките по пресечени и извоювани топки. Ако внезапно не се усъвършенства, предстоят тежки седмици, защото и Франк Кесие не е във върховата си форма, а и Хакан Чалханоолу още не съумява да излезе от тъмния тунел, в който влезе преди няколко месеца след чудесния си свършек на предишния сезон. Ако и Джакомо Бонавентура излезе от строя, визитата против Удинезе ще стане много подла.

Друг огромен проблем е отбраната. Макар че позволи малко рискове против Дженоа, тя отново не съумя да резервира „ чиста мрежа” и има единствено една от началото на сезона във всички надпревари – против скромния люксембургски Дюделанж в Лига Европа. Винаги пуска голове, без значение от представянето, а огромната вяра от лятото Матия Калдара ще липсва дълго заради контузия.

Ще покачат ли бойния дух трите точки, с цел да бъдат поправени или най-малко маскирани минусите? Така вижда нещата старши треньорът Дженаро Гатузо, който точно на Хелоуийн най-малко за малко изпъди неприятните духове от своята скамейка.



УБИЙСТВЕНИЯТ ТАНДЕМ КУТРОНЕ – ИГУАИН

Преди непрекъснато се говореше за Обамеянг, Белоти или Мората, когато се търсеше топ нападател да реши дълговременния проблем на „ и росонери” в офанзивата. Тогава Патрик Кутроне бе изиграл едвам пет минути в Серия А, а Гонсало Игуаин беше благополучен в Ювентус. Сега обаче е мъчно да си представим по-неочаквано сполучлива двойка стрелци на Апенините. Атаката на Милан има 20 гола от началото на шампионата и е изпреварвана единствено от тази на водача и първенец Ювентус (21) пред тези на Наполи (19), Интер (16), Рома (17), Лацио (13) и Фиорентина (16). Толкова попадения „ и росонери” не бяха вкарвали на този стадий от шампионата от сезон 2014/15 с Индзаги на пейката.

Ще е мъчно Милан непрестанно да компенсира получаваните голове (14 – най-вече в Топ 8), но за момента се получава. Гатузо вярно акцентира, че се побеждава с колектив, само че никой не може да отхвърли, че двамата стрелци вършат Ил Диаволо доста по-опасен отбор и вадят кестените от огъня. Големият образец бе мачът със Сампдория. Двамата не си пречат, поделят си пространствата, изключително по вертикалата, а и си асистират взаимно – против Самп Патрик върна жеста на Гонсало от дуела с Рома. Разбирателството им си проличава освен на терена, а и в обществените мрежи.



Показателите на Игуаин в първите му месеци в Милано са доста положителни: по гол на всеки 128 минути преди мача с Дженоа, а младокът даже го изпреварва – по гол на всеки 47 (и въобще на всеки 127 от дебюта си в Серия А). Кутроне не стопира да изумява и тъй като трансформира в злато надали не всяко свое допиране в противниковото наказателно поле като цар Мидас – двете му против Сампдория да вземем за пример доведоха до гол и асистенция. Аржентинецът пък е забъркан в 6 от последните 9 турнирни гола на Милан – 5 попадения и една асистенция.

Най-важната статистика обаче е груповата: 8 гола от двамата за 322 минути. Ще рече, че когато Ил Пипита и Патрик са дружно на терена, единият от тях, без значение кой, бележи на всеки 40 минути.

Марко Пазото, „ Гадзета дело Спорт”
Серия А 10 кръг, неделя 28 октомври  Милан 3:2краен резулат  Сампдория
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР