По всяка вероятност процедурата за избор на генерален директор на

...
По всяка вероятност процедурата за избор на генерален директор на
Коментари Харесай

Изборът на директор на БНТ изглежда обречен, Кошлуков засега остава

По всяка възможност процедурата за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия няма да излезе с печеливш претендент. Трима души от петимата членове на Съвет за електронни медии би трябвало да поддържат един от 8-те претенденти за основния пост в публичната медия.

Основният конфликт се очакваше да е сред сегашният шеф Емил Кошлуков и някогашният началник на новините на бТВ Венелин Петков. Двамата обаче се изравниха с Ирина Величкова, някогашен юрист на Българска национална телевизия.

Бивши публицисти от Българска национална телевизия и общественици се пробваха да не позволен Кошлуков изобщо да взе участие в състезанието, само че обновеният неотдавна Съвет за електронни медии одобри да го изслуша.

Днес членовете на Съвет за електронни медии откриха положителни думи за всеки от претендентите, измежду които бяха и Сашо Диков, Василена Матакиева, Сашо Йовков, Красимир Ангелов.

Името на Венелин Петков бе измежду първите упоменати - от дългогодишната му колежка и нова членка на Съвет за електронни медии Габриела Наплатанова (номинация на президента в СЕМ). Тя посочи, че двамата са почнали дружно кариерите си в бТВ, той й е бил шеф 6 години.

" За да няма спекулации, че изборът ми е индивидуален или прочувствен, аз съм длъжна да се въздържа в този избор и да оставя сътрудниците да преценяват кого да слагат ", означи тя и гласоподава " въздържал се ".

Венелин Петков въпреки всичко получи един глас от Пролет Велкова, също ново попълнение в Съвет за електронни медии (номинация на " Демократична България " ), която разкритикува Кошлуков, дефинира презентацията на Петков като " блестяща ", и заключи своя избор по този начин:

" Венелин Петков е най-хубавият вид Българска национална телевизия да е мотор в оздравяването на медийната среда, да я трансформира в водач в информацията и производството на игрално и писмено кино, да притегли младите. "

Кошлуков получи гласа единствено на Галина Георгиева, номинация на ГЕРБ в регулаторния орган. Според нея досегашният шеф има добра визия за стратегическите цели, показва по-висока технологичност, познава европейските публични малките екрани, новите платформи.

Симона Велева (номинация на " Продължаваме промяната " ) пък номинира и даде своя глас за Ирина Величкова, въпреки да се изрече положително и за Петков. Според Велева са нужни законови промени във връзка с Българска национална телевизия, има потребност да се промени методът, по който се ръководи публичната медия. Величкова познава добре медийните закони, и " приказва със пристрастеност и грижа за Българска национална телевизия ", счита тя.

Председателката на Съвета Соня Момчилова гласоподава " срещу " и " въздържал се " за всички номинирани претенденти. Тя е от президентската квота.

Първоначалното гласоподаване беше:
Емил Кошлуков - 1 " за ", 4 " срещу " Венелин Петков - 1 " за ", 4 " въздържал се " Ирина Величкова - 1 " за ", 2 " срещу ", 2 " въздържал се "
Сега следва едночасов съвет на членовете на Съвет за електронни медии, след което би трябвало да разгласят дали някой е трансформирал своя избор. Трябва двама обаче да го създадат, с цел да има сполучлив избор, което е малко евентуално - макар поръчките на всички членове, че е отговорно да вземат решение през днешния ден.

Ако изборът е несполучлив, би трябвало да стартира нов конкурс и процедура, която продължава два месеца. През това време Кошлуков ще продължава да е и.д. общоприет шеф на Българска национална телевизия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР