По всичко личи, че българите, които се осигуряват за втора

...
По всичко личи, че българите, които се осигуряват за втора
Коментари Харесай

Лоши новини за вторите пенсии, експерти се хванаха за главата

По всичко проличава, че българите, които се обезпечават за втора пенсия ще имат по-ниски от предстоящите приходи след пенсиониране, защото капиталовият климат не разрешава парите им да се усилват.

Средният размер на пенсиите от така наречен " втори дирек " е намалял с повече от 130 лeвa за една година. Окончателните данни на Комисията за финансов контрол към края на миналата година демонстрират, че междинният размер на средствата в пенсионните фондове е бил 4177 лева За съпоставяне - година по-рано той е бил 4308 лева
-->
“Размерът на пенсиите не дава отговор на публичните упования за техния размер от втория дирек. Ако кажем, че безпроблемно действа структурата на пенсионната ни система и изключително спомагателното, наложително пенсионно обезпечаване, няма да е правилно. Има проблеми. Но законът не дава опция да се понижават действителните пари, които е внесъл индивидът. В последна сметка те са му обезпечени, има и авариен фонд “, успокои някогашният обществен министър Христина Христова.

„ Всичко, което е импортирано, не може да се загуби, става въпрос за преоценка. Ще ви дам образец – имате апартамент, който сте закупили за 100 000 евро. В момента пазарната оценка на този апартамент е 90 000 евро. Загуби ли сте 10%, в случай че не го продаде? Не сте, тъй като след няколко години той може да стане 120 000 евро. Но отново няма да го продаде, тъй като би трябвало да живеете в него. Същото нещо е и с активите, които пенсионните фондове ръководят. Всеки ден цената на скъпите бумаги, в които те влагат, варират нагоре и надолу. Ако видите една графика на пазарите, тя е като една кардиограма. Но е значим трендът – накъде вървят пазарите “, разяснява пред бТВ Николай Марев от Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

„ Управлението на парите постоянно е вярно, само че минахме през доста рецесии. От 2008 година сме непрестанно в някакви рецесии. Управляваме средства с доста опасности. Кризата с COVID-19 беше невиждана “, уточни още той.

" Миналата година имаше негативна рентабилност и заради тази причина има понижение на междинните партиди. Само за три месеца пенсионните фондове обаче са осъществили позитивна рентабилност и средствата са нарастнали с милиард ", добави Марев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР