По време на заседанието на Комитета на постоянните представители към

...
По време на заседанието на Комитета на постоянните представители към
Коментари Харесай

България на КОРЕПЕР: Няма как да решим въпроса с РСМ сега, да продължим през следващите седмици

По време на съвещанието на Комитета на непрекъснатите представители към Европейски Съюз, която се организира през вчерашния ден, имаше полемика по отношение на подготовката на идните срещи на най-високо ниво на 23-24 юли 2022 година, заяви БГНЕС.

КОРЕПЕР разиска ревизирания план на Рамкова позиция за РСМ и обвързвания с нея план на изводи. Българският представител благодари " за положените дипломатически старания от Френското председателство, както и за проявеното схващане към българската сензитивност по тематиката от сътрудниците в Европейски Съюз ". Според него предлагането за първи път дава сериозен отговор на българските терзания и би могло да докара до задоволително решение и заради тази причина българското държавно управление е решило да го показа за разглеждане от Народното събрание.

Тъй като към този миг Народното събрание към момента не се е произнесъл, България изрази запасите си към предлагането. Заседанието на парламентарната комисия по външна политика е планувано за на следващия ден в 15:00 часа.

Българският представител акцентира, че управляващите в София работят настойчиво за намиране на решение на разногласието сред РСМ и България, само че обърна внимание и на комплицираната политическа обстановка, обвързвана с вота на съмнение към кабинета. Той прикани за схващане и акцентира, че към днешна дата не може да изрази дефинитивна позиция до края на седмица.

БГНЕС напомня, че България преглежда пакета от три съществени детайла – преговорната рамка за РСМ, заключенията на Съвета и двустранния протокол сред България и РСМ. По време на дебата стана ясно, че по двустранния протокол има авансово съгласие, само че към момента не е подписан. България счита, че е доста значимо това да стане в околните дни и акцентира, че препоръчаната дефиниция за езика не съответствува с Рамковата позиция.

Комисията следва да рапортува за осъществяването на уговорките на РСМ в подтекста на добросъседските връзки преди междуправителствената конференция, а не по време на провеждането й. Това ще разреши да бъде навреме готова позиция на Съвета.

Европейският комисар по разширението и доброъседството Оливер Вархеи изрази цялостно схващане във връзка с вътрешнополитическата обстановка в България. По време на полемиката няколко страни, измежду които и Швеция, показаха цялостна поддръжка и схващане за позицията на България. Според тях е доста значимо заключенията на Съвета да препращат към към този момент подписан двустранен протокол.

Срещата на водачите на Европейски Съюз и страните от Западните Балкани ще стартира на 23 юли 2024 година, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР