По време на разгара на бичия пазар, който последва първоначалните

...
По време на разгара на бичия пазар, който последва първоначалните
Коментари Харесай

Сериозни загуби за отличниците от времето на пандемията

По време на разгара на бичия пазар, който последва първичните ударни талази на Covid-19, няколко компании видяха пазарната им капитализация да пораства до небето, защото цените на акциите им скочиха. Но защото фондовият пазар се върна на земята през 2022 година, доста от тези " отличници " от ерата на пандемията последваха образеца.

Анализ на Business Journals на обществени компании с пазарна капитализация от минимум 10 милиона щатски $ откри, че междинната стойност на фирмите е повишена със 120,4% сред 23 март 2020 година и 3 януари 2022 година От 3 януари пазарните капитализации за тези компании са намаляли приблизително с 22,6%, като доста са изгубили някои от осъществилите на най-големи облаги от ерата на пандемията.
 Еднодневният срив на Meta с $251 милиарда е най-големият в историята
Еднодневният срив на Meta с $251 милиарда е най-големият в историята

На 3 февруари акциите на компанията майка на Фейсбук се сринаха с 26%

От 25-те компании, които записаха най-голямо нарастване на пазарната си капитализация по време на разгара на пандемията, 13 са отбелязали най-малко 50% загуба от началото на актуалната година. За съпоставяне, показателят S&P 500 е намалял с 20,5% за същия интервал.

Фармацевтичният фактор

Фармацевтичните компании, изключително тези, които вземат участие в производството на ваксини, бяха измежду най-добре представилите се по време на пандемията и някои продължиха да превъзхождат пазара по време на скорошната турбуленция. Пазарната оценка на Pfizer да вземем за пример, скочи със 110% сред 23 март 2020 година и 3 януари 2022 година

Стойността на компаният възлезе на 318 милиарда $ в края на този интервал. От трети януари насам пък, капитализацията на фармацевтичния колос е намаляла единствено с 15%, което е по-добре от междинните 22,6% за фирмите, оценени от The Business Journals.

Други не са имали подобен шанс, когато става въпрос да задържат облагите от ерата на пандемията. Moderna регистрира още по-голямо нарастване от 990% на пазарната си оценка по време на бичия пазар на Covid-19, само че е надолу с 44,7% от 3-ти януари.

Все отново Moderna влезе в ерата на Covid-19 с пазарна капитализация от 8 милиарда $ и на 22 юни към този момент е 51 милиарда $. Novavax означи, растеж на оценката си със забележителните 1848% до 10,8 милиарда $ до 3 януари, само че от този момент спадна със 70% до 3,2 милиарда $.
 Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000
Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Това излиза наяве от разбор въз основа на калкулации върху докладите на фирмите

Технологични титани

Няколко от най-ценните компании в Съединени американски щати - изключително тези в софтуерния бранш - видяха капитализациите си да се повишават на фона на взрива на отдалечената работа от ерата на Covid-19. От началото на 2022 година пазарните оценки за доста от тези познати имена се намалиха дружно с останалата част от пазара.

Сред 10-те най-ценни компании в Съединени американски щати, Meta Platforms, компанията майка на Фейсбук и Instagram, регистрира максимален спад на пазарната си оценка (55%). Apple, Microsoft и Alphabet означиха по-скромни спадове от към 25%. Zoom Video Communications, претърпя 38% спад на пазарната си оценка от началото на тази година.

Срив на криптовалутите

Много компании, свързани с криптовалута, реализираха големи облаги по време на пандемията и в този момент са изправени пред обилни спадове в цената си. Това включва Coinbase Global, която стартира да се търгува през април 2021 година Coinbase, която ръководи платформа за продан на криптовалути, започва с пазарна капитализация от 49,8 милиарда $, която спадна със 76,4% до 12,7 милиарда $ към 22 юни.

MicroStrategy, софтуерна компания, която закупи доста количество биткойни в салдото си през последните години, регистрира спад на пазарната си капитализация с 67,4% от 3-ти януари досега. Marathon Digital Holdings и Riot Blockchain също регистрират внезапен спад на пазарната капитализация от 3 януари, съвпадащ с последните спадове на цените на криптовалутите.
 Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от личния състав си след срутва на криптовалутите
Crypto.com, за която работят и хиляди българи, стартира да освобождава чиновници

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР