По време на първата си пресконференция на лидерите на талибаните

...
По време на първата си пресконференция на лидерите на талибаните
Коментари Харесай

Новите лидери на Афганистан показват лицата си днес. Протести срещу талибаните взеха две жертви

По време на първата си конференция на водачите на талибаните стана ясно, че се работи върху състава на държавно управление, който ще стане ясно напълно скоро. Обещаха още правата на дамите да не бъдат нарушени и те да имат “активна роля в обществото”. Ще им е разрешено да работят “в рамките на ислямския закон на талибаните”. Историята обаче помни, че салафитския ислям, съгласно който талибаните ръководят Афганистан в предишното, включва много крайни практики - кланета на цивилни, които не споделят техните визии, не разрешават се медии, изкуство, музика, филми, снимка, дерат се хора, дами се линчуват обществено на игрища, убиват се с камъни, брутално се унищожават културни монументи, поради което от ЮНЕСКО приканиха за отбрана на всички обекти.

В момента талибаните настояват, че са претърпели катарзис и са загърбили доста огромна част от своите крайни разбирания.

Освен това по време на конференцията през вчерашния ден не стана ясно какво талибаните схващат под “в рамките на нашите ислямски закони”.

Обещанията на новите управници на Афганистан включват и други по-либерални разбирания спрямо тези в предишното - медиите ще бъдат уважавани, частните медии ще продължат да правят своята работа свободно и без значение. Това изказване обаче пристигна и с предизвестие - медията да не работи против талибаните, каквото и да значи това.

The Taliban open fire on protestors in Jalalabad in. The protestors were raising the Afghanistan flag which triggered the violent response.
— Sudhir Chaudhary (@sudhirchaudhary)
Afghans protesting for the national flag of Afghanistan managed to raise the flag in Khost despite Taliban firing on them and attacking them. Similar protests have taken place in Jalalabad and elsewhere. Afghans are willing to die for their flag, their identity.
— Mohsin Dawar (@mjdawar)
Новият ред в Афганистан сътвори голям безпорядък. Вътре в страната огромна част от хората са ужасени и търсят избавление, а останалата част от света се тревожи от нова мигрантска вълна и филантропична злополука. Освен това терзанията са, че Афганистан може да се трансформира в дом на бойци на Ал-Кайда или други екстремистки групировки. Талибаните твърдят, че няма риск земята в Афганистан да се употребява против който и да било.

След като талибаните завзеха страната обаче доста хора започнаха да бягат. В момента митинги против решението на талибаните да заменят националния байрак на страната има в Джелалабад и в други елементи на Афганистан. Стотици и даже хиляди хора излязоха по улиците, което докара до конфликти. Демонстрации има минимум в два града. В Джелалабад е била използвана мощ както против протестиращи, по този начин и против публицисти.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР