По време на археологически разкопки беше открит може би един

...
По време на археологически разкопки беше открит може би един
Коментари Харесай

Откриха храм, където ацтеките са играели смъртоносна игра

По време на археологически разкопки беше открит може би един от най-големите храмове на ацтеките. Те са го употребявали за смъртоносна игра, отдадена на бога напразно. Древният храм Ехекатъл-Кецалкоатъл е бил открит в Мексико и както настояват историческите свидетелства, формата му е на полукръг. Откритото пространство е служело за игра на топка, която завършвала със гибел.

Според хрониките испанският завоевател Ернан Кортес е следил тази ритуална игра на топка през 1528 година, поканен от последния водач на ацтеките Монтесума.

Смята се, че играчите са отбивали топката с бедрата си, а в края на играта няколко души са принасяни в жертва на бога напразно.
Когато испанците идват в Мексико, ацтеките незабавно им се подчинили, тъй като с идването си те изпълнили антично знамение. Монтесума виждал в Кортес господ Кецалкоатъл, който трябвало да се причисли към ацтеките и да ги избави от всевъзможни беди.
Малко откакто се предали на завоевателите, ацтеките били избити, започвайки от Монтесума.

В ритуалното игрище откривателите са разкрили 32 комплекта човешки шийни кости, които евентуално са останали от обезглавените на това място хора.

Игрището е дълго 50 метра, а полукръгът е повдигнат върху правоъгълна основа с дължина 34 метра и височина от 4 метра. Имало е и стълбище, което служело за трибуни.

Откритието ни дава нова опция да се потопим във великолепието на античния град Теночтитлан, съобщи министърът на културата в Мексико Мария Кристина Гарсия.

На мястото на откритото светилище в предишното се е издигал хотел, който рухва по време на земетресение през 1985 година. След нещастието притежателите забелязали и следи от антични остатъци.

Археолозите считат, че игрището е строено сред 1486 и 1502 година. Когато то бъде изцяло реставрирано, ще бъде отворено за визити.

Източник: sanovnik.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР