По традиция дебатите, свързани с Изборния кодекс, пораждат огромно напрежение

...
По традиция дебатите, свързани с Изборния кодекс, пораждат огромно напрежение
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Изборите станаха като футбола - всички разбират

По традиция дебатите, свързани с Изборния кодекс, пораждат голямо напрежение и страсти, което не съм сигурен дали е потребно. Изборите станаха малко като футбола – всички схващат от футбол и от избори. Това сподели от парламентарната естрада депутатът от ГЕРБ и ръководител на правната комисия Данаил Кирилов по време на дебатите за президентското несъгласие върху измененията в Изборния кодекс.

Всички ние имаме изборни права и по един или различен метод вземаме решение дали да упражним тези права и кого да изберем. Настоящето несъгласие е следващият мотив да се върнем към дебата за Изборния кодекс. Това несъгласие има някои особености – в последния абзац президентът споделя "Нека да взема отношение по въпроса по какъв начин са били признати поправките в Изборния кодекс ". Не бил спазен срокът сред 13 и 14 февруари, когато се твърди, че на среднощни съвещания се провело второто четене и отчетът не бил 24 часа преди този момент разполагаем на народните представители. Ще възразя против опита за операция, че се нарушава Конституцията. По никакъв метод не е нарушена Конституцията. На 13 февруари 10 часа давах думата на опозицията - с какво нариуших техните права? Да, наруших правилника, тъй като не го приложих прецизно и им давах да се изричат повече от 3 минути и да репликират повече от една минута. На 14 февруари дебатът беше 14 часа, тъй като още веднъж опозицията имаше неограничаваната опция да изобличава и да клейми, съобщи Кирилов.

Не мисля, че президентът би трябвало да нападна изборните правила, още повече погрешно, добави той.

Спомнете си с каква пристрастеност ме упрекваха сътрудниците за квадратчето "Не поддържам никого ". И какво стана – квадратчето изясни един избор на към 400 000 българи, които фактически не припознават нито един от участниците в съответното политическо съревнование. А и с това понижиха недействителните бюлетини, съобщи Данаил Кирилов.

Той уточни, че в страни като Австерия, Белгия, Малта, Ирландия, Словения прагът на преференциите е най-малко един мандат. По думите на Кирилов сходно е ситуацията и в Холандия.

Не желая да бъда неприятен оракул, само че след два или три избора ще се види какви са дефектите на машинното гласоподаване, къде изчезват флашките, уточни ръководителят на правната комисия.

От която и страна да се слагаме - на избраниците или на избиращите, имаме една задача – да работим за доверието към изборната система и правото. А ние вършим тъкмо противоположното с хъс, който просто не можем да разбираем, сподели още Данаил Кирилов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР