По този начин се усъвършенства сегашният модел на финансиране на

...
По този начин се усъвършенства сегашният модел на финансиране на
Коментари Харесай

Три стандарта ще определят парите за училищата и градините

По този метод се усъвършенства сегашният модел на финансиране на просветителните институции и той ще стане по-балансиран и по-справедлив, съобщи пред публицисти министърът на образованието Красимир Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция.

След огромната учителска стачка през 2007 година учебните заведения се финансират посредством делегирани бюджети, които зависят от броя на учениците в тях. За тези 10 години учебните заведения с малко възпитаници изпитваха усложнения поради ниските си бюджети и имаха дефицит на средства за заплати и режийни разноски.

Първият стандарт за финансиране ще е за дете или възпитаник, вторият - за група или за учебна паралелка, а третият стандарт ще е за просветителна институция - детска градина или учебно заведение, изясни министър Вълчев.

По думите му те няма да зависят от размера на учебното заведение, само че ще остане механизмът за формулата, съгласно която ще се регистрират локални и характерни фактори , и това ще докара до повече средства за по-малките учебни заведения, които са в отдалечени региони.

Това е израз на политиката ни да компенсираме младите преподаватели да заемат учителска служба в тези учебни заведения, защото младите учители избират да работят и живеят в огромния град и те би трябвало "да бъдат овъзмездени ", когато преподават в отдалечени обитаеми места, разяснява просветителният министър.

Той заяви, че ще има и обособени средства за учебни заведения, в които има "концентрация " на деца и възпитаници от уязвими групи , с които се работи по-трудно.
За тези деца е нужна повече педагогическа и независима работа, както и повече педагогичен личен състав в екипите за обгръщане и задържането им в учебно заведение, сподели министър Вълчев.

Той добави, че за децата и учениците от уязвимите групи би трябвало да има повече спомагателни образования за проучване на българския език в предучилищната възраст и в началния стадий, както и повече образования за превъзмогване на просветителните им дефицити.

Предвижда се средствата за разходните стандарти, по които детските градини и учебните заведения получават финансиране, да се усилят с 360 милиона лв. за 2018 година, сподели министър Вълчев.

Той изясни, че 240 милиона лв. от тях ще са за целогодишното нарастване на учителските заплати, като за нарастването им с 15 % от 1 септември т.г. до края на годината бяха отпуснати 80 милиона лв.. 90 милиона лв. са планувани поради смяната на формулата на финансиране на учебните заведения и поради двата критерия - за отдалечени и дребни общини, и за учебните заведения и детските градини с повече деца и възпитаници от уязвими групи.

С 32 милиона лв. ще бъдат увеличени средствата за застраховане на новата минимална работна заплата в страната, която визира непедагогическия личен състав, и за увеличената осигурителна вноска, с цел да не са те "за сметка на учебните бюджети ", изясни министърът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР