По точката за Северна Македония в коалиционното споразумение нещата са

...
По точката за Северна Македония в коалиционното споразумение нещата са
Коментари Харесай

Тошко Йорданов остро към Петков: Заобикаля коалиционното споразумение за Северна Македония

По точката за Северна Македония в съдружното съглашение нещата са на ръба. Ние постоянно сме се опирали на това съглашение и постоянно сме си държали на думата. Рано е да се каже дали обединението ще издържи до края на годината. Това съобщи пред БНР Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на " ИТН ".

По думите му министър председателят Кирил Петков и неговата съветничка са водили диалози, в които " се заобикаля " това, че до момента в който Северна Македония не стартира да извършва поетите задължения в контракта за добросъседство, няма да бъде вдигнато ветото за започване на договаряния за участието ѝ в Европейски Съюз:

" Водили са диалози от рода на вкарване някъде в преговорния развой за езика на омразата, за репресиите и за Конституцията, само че след повдигане на ветото. Натискът по тематиката " Северна Македония " е за повдигане на ветото и започване на преговорен развой, а не за какъв брой време ще трае този развой. Сигурен съм, че има и документи за това ".

Йорданов беше безапелационен, че външният министър Теодора Генчовска (която е от квотата на Има Такъв Народ в държавното управление - б.р.) следва формалната държавна политика, за разлика от министър-председателя, който се пробва да прокарва друга.

" Като ръководител на ПГ на " ИТН " съм ходил на срещи с евродепутати и еврокомисари и имам директни усещания какво се е говорило. Имам и мемоари от казваното на съдружните препоръки и кой е казвал, че желае до юни това да стане (отпадането на ветото за РСМ - б.р.) и това не сме били ние ", разяснява той и съобщи, че Има Такъв Народ няма да разрешат до края на Френското председателство да бъде свалено ветото пред Северна Македония.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР