По-тежки наказания за нарушителите на пътя са обнародвани в Държавен

...
По-тежки наказания за нарушителите на пътя са обнародвани в Държавен
Коментари Харесай

Нови санкции за шофьорите от утре: Отнемат се повече точки при нарушения на пътя

По-тежки санкции за нарушителите на пътя са обнародвани в Държавен вестник. От на следващия ден КАТ ще лишава на неизрядните водачи повече контролни точки .

Вече ще се лишават 15, а не 12 точки при отвод за инспекция с дрегер или тест за опиати. При повторни нарушавания след приложимост на алкохол към този момент ще се лишават 20, а не 15 точки. За превишаване на скоростта с над 50 километра в час в обитаемо място – 18 точки.

Диана Русинова от Европейски център за превози политики и ръководителят на Българската федерация по авто спорт Румен Дунев разясниха пред „ bTV “, че надали това ще спре войната по пътищата . Според Русинова въпреки и да има непрекъснати акции на полицията дрогираните и пияните водачи се усилват. Дунев предложи събираемостта на санкциите да минава през годишния механически обзор, с цел да има по-голям резултат.

Първата смяна се отнася за водачите, използвали алкохол . На нарушителите с сред 0,5 и 0,8 промила към този момент ще им бъдат отнемани 8 точки от талона, а за сред 0,8 и 1,2 промила, с изключение на санкция ще им бъдат отнемани 12 контролни точки. Другите промени са:

При наново нарушаване след приложимост на алкохол ще се лишават 20 точки, а не 15, както досега;
– При отвод от инспекция за приложимост на алкохол и/или опиати на лидера ще се лишават 15 точки, вместо 12;
– За погрешно изпреварване с непосредствена заплаха за придвижването ще бъдат отнемани 13, вместо 10 точки;
– С 18 точки ще се разделя водачът, в случай че кара с над 50 км/час от разрешените;
– За придвижване в насрещното, вместо 10 ще се лишават 15 контролни точки.

Въвежда се и ново нарушаване – за придвижване в лентата за наложително прекъсване по автомагистрала, като за това ще се лишават 10 точки. А за потреблението на мобилен телефон без handsfree ще бъдат отнемани 8 точки, а не 6, както беше до момента.

От обединяването на водачите обаче считат, че сигурността по пътищата няма да се усъвършенства , а ще се покачат корупционните практики.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР