По-строги правила за отчитане продажбите на горива предлага Министерството на

...
По-строги правила за отчитане продажбите на горива предлага Министерството на
Коментари Харесай

Нови по-строги правила за продажбите на горива по бензиностанциите гласи Министерството на финансите

По-строги правила за отчитане продажбите на горива предлага Министерството на финансите. Върху всяка касова записка за бензин или дизел ще се отпечатва QR код, който съдържа данни за съответната продажба - количество гориво, цена и време на покупката, написа " Стандарт ".

Това плануват промени в наредбата за отчитане на продажбите в комерсиалните обекти, които са пуснати от МФ за публично разискване. Гражданите ще може да сканират QR кода и да ревизират дали тяхната покупка е регистрирана от бензиностанцията в Национална агенция за приходите. Така ще се увеличи публичният надзор върху търговците с горива, се показва в претекстовете.

С промени в наредбата ще се вкара условие търговците на горива да подават в действително време данни към Национална агенция за приходите за всяка отпечатана касова записка. Освен това се оферират още няколко ограничения, които целят да не може да се продават горива без да се регистрират на касовия уред.

За всяка една бензиностанция ще би трябвало да се създаде скица на връзките сред касовия уред, колонките и уредите за премерване на горивото в резервоарите. Като тази скица ще би трябвало да бъде авансово утвърдена от Национална агенция за приходите и Българския институт по метрология (БИМ).

Освен това ремонтите на фискалните устройства ще се вършат от сервизни техници, които разполагат с неповторим сервизен ключ, публикуван от производител/вносител. Така във всеки миг ще се знае кой е правил ремонт на касовия уред.

Промените се оферират защото при редица инспекции на бензиностанции се оказва, че е била прекъсвана връзката сред колонката и касовия уред. Така горива са се продавали без да се регистрират в оборота. Друга смяна планува при спиране на връзката сред касовия уред и колонката цялата система да блокира и продажбите да стопират.

Наред с това в Национална агенция за приходите ще получават по електронен път информация за наличните горива при прекъсване на системата, както и на горивата при нейното рестартиране. Целта на всичките тези промени е да не може да се продават горива без да се регистрират.

Предложените промени в наредбата се чака да покачат приходите от Данък добавена стойност в бюджета с 10%, което съставлява почти нарастване със 150 млн. лева, написа в претекстовете към плана. По предварителни оценки еднократните разноски на бензиностанциите за осъществяване на новите условия ще бъдат към 122 млн. лева Като ще бъде даден период до края на септември 2018 година новите правила да бъдат изпълнени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР