По стародавна традиция навръх 14 февруари жители и гости на

...
По стародавна традиция навръх 14 февруари жители и гости на
Коментари Харесай

Почетоха Трифон Зарезан и в Меката на винопроизводството в Северозапада - Типченица /снимки/

По стародавна традиция точно на 14 февруари поданици и посетители на мездренското село Типченица - люлка на лозарството и на пипиниерството у нас в предишното, а понастоящем един от водещите центрове на винопроизводството в Северозападна България, уважиха Трифон Зарезан, суобщиха от община Мездра.
Честването на огромния християнски и национален празник се състоя в местността „ Гло̀жето”, където беше осъществено ритуалното зарязване на лозята. Организатори на празника бяха Кметство Типченица и Народно читалище „ Съзнание-1899” със съдействието на компания „ Скай клуб “ ЕООД, притежател на бутиковата Винарна „ Типченица “, която стопанисва към 350 дка лозови масиви в землището на балканджийското населено място, засадени с неповторимия районен вид Врачански мискет, Шардоне, Рубин и Каберне Совиньон.
Честването на Трифон Зарезан стартира с водосвет за здраве, отслужен от енорийския духовник отец Васил Николов, който насочи Молитва за благословение на ново вино:
„ Господи, Боже наш, Който си мил и филантроп, Ти си ни дал лозния плод за наша приятност и храна, благослови това ново вино и дай на ония, които с религия в Тебе ще пият от него, да бъде за здраве и наслада, само че не и за опиване и безчинства. Защото Ти си, Kойто благославяш и освещаваш всичко и по тази причина популяризираме Твоето трисвето име - на Отца и Сина и Св. Духа, в този момент, всеки път и во веки веков. Амин!”.
По-сетне самодейци от локалното читалище пресъздадоха национални традиции, присъщи за деня на Св. Трифон, след което най-възрастният Трифонец - 70-годишният Николай Василев, извърши ритуалното зарязване на лозята, съпроводено от наричания за благодат. „ Ой ти, лозе типченско, бъди благословено!, благопожела Бай Никола. По гребло грозде от пръчка, тонове грозде от лозе, на всички стопани, стопани миряни, гроздовете да станат огромни като нянките на типченски булки! Зли сили, заболявания, градушки и некадърни политици да стоят надалеч от лозята типченски! “ Той отряза по три пръчки от три корена, след което поръси главините с пепел от коледния бъдник и ги поля със светена вода от Богоявление, с цел да дадат щедро грозде.
След него лозарските ножици, наричани от локалните стопани „ кондѐ”, хванаха шефът на Винарна „ Типченица “ Велин Джиджев, изпълнителният шеф и основен технолог на винарната инж. Надя Минева, кметът на община Мездра Иван Аспарухов, някогашният министър на вътрешните работи и ръководител на Политическа партия АБВ Румен Петков, кметският наместник на Типченица Георги Димитров, спомоществователи и други
За празничното въодушевление на присъстващите се погрижиха Духов оркестър „ Вършец “ с началник Николай Пеев и танцьори от Ансамбъл „ Мездра “ с живописен началник и хореограф Мирослав Аспарухов, които извършиха емблематичния „ Родопски танц “.
По-сетне домакините и техните посетители седнаха на обща софра, на която не липсваха маркови виновност на Винарна „ Типченица “ от сериите „ Vratitza “, „ Tochka “ и „ Oak Barrel “, отличени с медали на редица влиятелни междунарoдни винени състезания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР