По случая Калиакра няма неразбиране, което води до напрежението сред

...
По случая Калиакра няма неразбиране, което води до напрежението сред
Коментари Харесай

Екологът Андрей Ковачев: Няма неразбиране за "Калиакра", а желание за застрояване

По случая " Калиакра " няма недоумение, което води до напрежението измежду притежателите (бел.ред. както твърди кметът на Каварна Нина Ставрева), а предпочитание за застрояване. Това мнение изрази екологът Андрей Ковачев от съдружие за дивата природа " Балкани " пред БиТиВи.

Ковачев, както и сътрудника му Градимир Градев от " Зелени Балкани " са взели участие в правенето на оферти за зоните, които би трябвало да бъдат включени в предпазената територия " " Комплекс Калиакра " като част от мрежата Натура 2000.

По думите на Ковачев кметът на Каварна Нина Ставрева популяризира погрешна информация и пази ползите за строителство в района.

" Според мен сега кметицата – непосредствено я упреквам, популяризира погрешна информация. Когато започваше митингът в района, беше ясно, че рестриктивните мерки се отнасят единствено до степите и нищо друго. Но на митинга се разпространяваше информация по какъв начин цялата община ще бъде наранена и кметицата беше отпред на тези погрешни изказвания. Съжалявам, само че това би трябвало да се каже доста ясно. Министърът на околната среда и водите (Нено Димов, бел. ред.) беше в същото състояние. На 21 юли той изнесе такава погрешна информация ".

Нина Ставрева отговори на Ковачев, че не приема обвиняванията. " Хората излязоха на митинг, тъй като останаха с убеждението, че се лишава техният занаят ", сподели тя.

" Ние желаеме да защитим правата на елементарните хора, само че най-същественото е дали няма да защитим интереса на господин Суджука, да вземем за пример, който желае да застроява тези степи. Опасявам се, кметицата пази точно ползите на господин Суджука, " отговори Ковачев.

" Важно е да отбележим, че ползата на локалните е предпазен, " добави Градев като подсети, че за Натура 2000 се изплащат компенсации. " Например в предния програмен интервал, единствено за две години, бяха изплатени 50 млн. лева компенсации на хора, които правят земеделска активност в Натура 2000, само че обичайно, а не такива, решили да купят парче земя и да споделят, че то е доста значимо, добави екологът. "

Ковачев изясни, че интегрираният проект за ръководство (планът задава ограниченията, които би трябвало да бъдат въведени, с цел да се извърши решението на съда на Европейски Съюз, бел.ред.) се изготвя от екипи на Българска академия на науките и специалисти на Софийския университет и че това са най-хубавите специалисти в сферата, в това число и на европейско ниво.

Първоначалното идентифициране на предпазените зоните по Натура 2000 е направено по план, съгласуван от " Зелени Балкани ". След оповестяването на зоните, през 2007 година, още веднъж е предоставено на Българска академия на науките да прегледа териториите от Натура 2000 и още тогава е доказано, че това е площта. " Колко още изследвания, картирания да се вършат, за какво още веднъж западни специалисти? " слага въпрос Градев в отговор на настояването на кмета на Каварна за ново идентифициране на предпазените зони от други специалисти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР